Babka z kiwi
Zapraszam na bardzo smaczną waniliową babkę z kiwi, które nadaje nieco kwasowości.
Babka jest pyszna, lekka i wilgotna.
Idealna na podwieczorek i do herbaty.
Składniki na babkę z kiwi:
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- szczypta soli
- 3 kiwi
- cukier puder do posypania
Jak przygotować babkę z kiwi:
Całe jajka ubijamy mikserem dodając po trochu cukier, miksujemy aż powstanie puszysty, jasny kogel mogel.
Do tak ubitych jajek dodajemy olej i dalej miksujemy.
Dodajemy mleko, śmietanę, olejek waniliowy i dalej miksujemy.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do masy i już na wolnych obrotach miksujemy aż masa połączy się.
Kiwi obieramy i kroimy na grubsze ćwierćplasterki (4-5 plasterków zostawiam do przybrania wierzchu ciasta), dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę keksową (rozm. 25×11 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ja użyłam formy silikonowej, więc pominęłam ten krok.
Ciasto wylewamy do formy, pośrodku układamy plasterki kiwi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze