Babka z kiwi

Zapraszam na bardzo smaczną waniliową babkę z kiwi, które nadaje nieco kwasowości.

Babka jest pyszna, lekka i wilgotna.

Idealna na podwieczorek i do herbaty.


Składniki na babkę z kiwi:

  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. oleju 
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 kiwi
  • cukier puder do posypania


Jak przygotować babkę z kiwi:

Całe jajka ubijamy mikserem dodając po trochu cukier, miksujemy aż powstanie puszysty, jasny kogel mogel.

Do tak ubitych jajek dodajemy olej i dalej miksujemy.

Dodajemy mleko, śmietanę, olejek waniliowy i dalej miksujemy.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do masy i już na wolnych obrotach miksujemy aż masa połączy się.

Kiwi obieramy i kroimy na grubsze ćwierćplasterki (4-5 plasterków zostawiam do przybrania wierzchu ciasta), dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.

Formę keksową (rozm. 25×11 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Ja użyłam formy silikonowej, więc pominęłam ten krok.

Ciasto wylewamy do formy, pośrodku układamy plasterki kiwi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy