Risotto z zielonym groszkiem, miętą i skórką cytryny
Dzisiaj bardzo proste w przygotowaniu danie z ryżu – risotto z groszkiem.
Dodatek mięty i skórki z cytryny czyni danie ciekawym w smaku, ożywia je i dodaje świeżości, a przy tym smakuje rewelacyjnie.
Bardzo delikatne i aksamitne w smaku.
Składniki na risotto z zielonym groszkiem, miętą i skórką cytryny:
- 200 g ryżu arborio
- 120 g groszku zielonego (mrożonego lub świeżego)
- 1 mała cebula
- 500-600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka listków świeżej mięty
- 50 ml śmietanki 12%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól morska
Jak przygotować risotto z zielonym groszkiem, miętą i skórką cytryny:
Do rondla o grubym dnie dodajemy 2 łyżki oleju.
Do rozgrzanego oleju wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i chwilkę smażymy aż stanie się szklista.
Następnie dodajemy suchy ryż i cały czas mieszając smażymy chwilkę aż stanie się szklisty.
Następnie dolewamy bulion w małych porcjach i gotujemy na małym ogniu by powoli ryż wchłaniał płyn.
Następną porcję bulionu wlewamy dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję płynu.
Gdy wlejemy już ostatnią porcję bulionu wsypujemy groszek i dalej na wolnym ogniu gotujemy do czasu aż groszek będzie dość miękki, a ryż wchłonie cały płyn.
Dodajemy otartą skórkę z wyparzonej cytryny, wlewamy śmietankę i dodajemy masło, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
Na sam koniec dodajemy posiekane listki świeżej mięty i łyżeczkę soku z cytryny, całość delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze