Roladki schabowe z szynką i serem w sosie śmietanowo-musztardowym

Dzisiaj przychodzę z kolejnym przepisem na danie mięsne, które sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, ale także rodzinnych świąt i domowych imprez.

Pysznie smakują, świetnie się prezentują i nie są skomplikowane.

Roladki zawinięte z szynką i serem, a następnie duszone w pysznym śmietanowo-musztardowym sosie ze sporą ilością natki pietruszki.

Roladki po rozkrojeniu prezentują się bardzo apetycznie, więc śmiało można podać na wystawny obiad.

Polecam!


Składniki na roladki schabowe z szynką i serem w sosie śmietanowo-musztardowym:

  • 10 cienkich plastrów schabu bez kości ok. 0,5-1 cm
  • 10 dużych plastrów szynki wędzonej
  • 10 dużych plastrów sera żółtego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • ok. 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa
  • 2 łyżki oleju


Jak przygotować roladki schabowe z szynką i serem w sosie śmietanowo-musztardowym:

Plastry schabu cienko rozbijamy z obu stron, najlepiej przez folię.

Przyprawiamy solą i pieprzem, układamy po plastrze szynki i sera żółtego, a następnie ściśle zwijamy w roladki.

Roladki delikatnie obtaczamy w mące i otrzepujemy z jej nadmiaru.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i układamy roladki zwinięciem do spodu.

Obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor.

Gdy roladki będą już ładnie zrumienione podlewamy niewielką ilością wody (ok. 3/4 szkl.) i dusimy przez około 10-15 minut pod przykryciem.

Po tym czasie sprawdzamy, czy roladki są już miękkie.

Na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy musztardę, całość starannie mieszamy do połączenia się składników sosu.

Sos gotujemy przez kilka minut na małym ogniu aż lekko zgęstnieje.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Mizeria z ogórków z miętą

09-06-2021 

Rolada biszkoptowa z rabarbarem

05-06-2021 

Roladki ze schabu faszerowane ricottą i szparagami

01-06-2021 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweMaciej | 12-02-2021

    zostałem zachwycony, zrobię takie dla żony! 😉

  • Zdjęcie profiloweEdyta Maslany | 02-07-2021

    szczerze polecam, są przepyszne często je robię…

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 02-07-2021

    Jest mi niezmiernie miło, że roladki przypadły do gustu 🙂