Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Moja propozycja na lekkie danie obiadowe w wersji beztłuszczowej.
Takie roladki bardzo uroczo się prezentują, więc można podać je na proszony obiad, na imprezę ze znajomymi, na święta, czy inne uroczystości rodzinne.
Roladki drobiowe w tym wydaniu są bardzo aromatyczne, delikatne, kolorowe i bardzo smaczne, a przy tym proste w przygotowaniu.
Przygotowałam je na parze, więc są lekkostrawne i mniej kaloryczne.
Składniki na roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:
- 3 piersi z kurczaka
- 300 g szpinaku mrożonego (najlepiej całych listków)
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
Jak przygotować roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:
Szpinak rozmrażamy na sicie, najlepiej pozostawiając na noc, aby zachował swój ładny zielony kolor, a następnie odciskamy z wody.
Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
Każdą pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, tak by uzyskać dwa płaty.
Każdy plaster mięsa przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Na rozbitych sznyclach rozkładamy po całej powierzchni szpinak, na jednym z końcow piersi układamy przekrojonego na pół suszonego pomidora, a następnie zwijamy w roladkę, którą można zabezpieczyć wykałaczką, choć ja tego nie robię, a roladki zachowują swój kształt.
Roladki gotujemy na parze przez około 15 minut.
Moja rada:
Roladki doskonale smakują usmażone.
W tym celu roladki należy szybko obsmażyć na patelni z każdej strony, a następnie pod przykryciem dosmażyć około 8-10 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze