Sałatka ryżowa z szynką, czerwoną fasolą i pomarańczą
Moja kolejna propozycja sałatki imprezowej, w sam raz na karnawałowe spotkania.
Idealna także na święta Bożego Narodzenia, bo jest taka w klimacie zimowym, świątecznym za sprawą dodatku pomarańczy.
Sałatka świetnie smakuje i bardzo fajnie się prezentuje, na pewno zachęci swoim smakiem, kolorami i zapachem do jej skosztowania.
Składniki na sałatkę ryżowa z szynką, czerwoną fasolą i pomarańczą:
- 200 g (1 szkl.) ryżu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g szynki wędzonej
- 2 pomarańcze
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- szczypta suszonych płatków chili
Jak przygotować sałatkę ryżowa z szynką, czerwoną fasolą i pomarańczą:
Ryż gotujemy i studzimy.
Fasolę odsączamy i płuczemy, kukurydzę odsączamy z zalewy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Pomarańcze myjemy, a następnie nożem odkrawamy skórkę (starając się zdjąć białą błonkę, która jest gorzka i może zepsuć smak sałatki), kroimy w plastry, a następnie w cząstki (kilka plastrów można odłożyć do przybrania).
Ryż, fasolę, kukurydzę oraz szynkę przekładamy do salaterki, dodajemy oliwę, musztardę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą płatków chili, całość dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i cząstki pomarańczy, a następnie delikatnie mieszamy.
Najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze