Roladki ze schabu faszerowane ricottą i szparagami
Dzisiaj zapraszam na pyszne wiosenne roladki z zielonymi szparagami i serkiem ricotta.
Maj (i początek czerwca) to miesiąc szparagów i warto w tym okresie przygotować kilka smacznych i prostych dań.
Do takich na pewno można zaliczyć roladki ze schabu, które nafaszerowałam szparagami i delikatnym serkiem ricotta, aby zachować niepowtarzalny smak szparagów.
Roladki wychodzą bardzo smaczne, delikatne i efektowne, więc można podać je gościom na domowej imprezie.
Składniki na roladki ze schabu faszerowane ricottą i szparagami (9 sztuk):
- ok. 900 g schabu
- pęczek zielonych szparagów
- 200 g serka ricotta
- 3-4 ząbki czosnku
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- słodka mielona papryka
- 1-2 łyżki oleju
Jak przygotować roladki ze schabu faszerowane ricottą i szparagami:
Szparagom odcinamy końcówki.
Ja mam swój sposób – szparaga chwytamy w obie ręce i wyginamy, pęknie w miejscu, gdzie nie jest łykowaty.
Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i blanszujemy przez około minutę, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, cienko rozbijamy przez folię, uważając, aby nie przeciąć włókien.
Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron.
Czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy z jednej strony mięso.
Nakładamy po około łyżce ricotty i rozsmarowujemy.
Układamy z brzegu po trzy szparagi i zawijamy.
Roladki układamy łączeniem do dołu w żaroodpornym naczyniu, delikatnie skrapiamy olejem i przykrywamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, aby mięso się ładnie zarumieniło.
Moja rada:
Roladki przed pieczeniem możemy krótko obsmażyć na oleju, zaczynając od strony z łączeniem, a następnie zapiekamy w naczyniu pod przykryciem, żeby mięso stało się miękkie lub przykryć patelnię i na wolnym ogniu dalej dusimy aż dojdzie i stanie się miękkie.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 197 kcal (1 roladka)
białka (B): 25,6 g
tłuszcze (T): 9,3 g
węglowodany (W): 2,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze