Waniliowo-kokosowy pudding z tapioki z musem z mango


Waniliowo-kokosowy pudding z tapioki z musem z mango to przepyszny pomysł na deser czy śniadanie.

Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak również na zimno, choć ja upodobałam sobie wersję lekko ciepłą, wtedy pudding jest bardziej płynny niż po schłodzeniu.

Nie mniej jednak obie wersje są bardzo smaczne, więc warto wypróbować obu wariantów podania.


Składniki na waniliowo-kokosowy pudding z tapioki z musem z mango (4 porcje):

pudding z tapioki:

  • 1 szkl. perełek tapioki
  • 2 szkl. wody
  • 2 szkl. mleka – roślinnego lub zwierzęcego
  • 2-3 łyżki erytrytolu
  • 1/2 laski wanilii
  • 2-3 łyżeczki pasty/kremu kokosowego

mus z mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny


Jak przygotować waniliowo-kokosowy pudding z tapioki z musem z mango:

Perełki tapioki zalewamy wodą i odstawiamy na około 1-2 godziny do namoczenia.

Przekładamy do garnka o grubym dnie, wlewamy mleko, dodajemy erytrytol oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii, a laseczkę wrzucamy do garnka, całość podgrzewamy aż perełki wchłoną płyny i staną się szkliste.

Na koniec dodajmy pastę/krem kokosowy i mieszamy do połączenia.

Pudding z tapioki przekładamy do szklaneczek/słoiczków czy miseczek.

Dojrzałe mango obieramy, usuwamy pestkę i blendujemy na gładki mus. Możemy dodać kilka kropli soku z cytryny dla przełamania i podkręcenia smaku.

Mus przekładamy na przestudzony pudding.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 259 kcal (1 porcja)
białka (B): 3,6 g
tłuszcze (T): 3,7 g
węglowodany (W): 52,6 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy