Ryba po grecku


Ryba po grecku to tradycyjne danie kuchni polskiej, choć nazwa wskazywałaby na inny kraj pochodzenia.

Choć nazwa przewrotna, to potrawa smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

W moim rodzinnym domu była zawsze podawana na zimno i w takiej wersji uwielbiam.

To obowiązkowa pozycja na wigilijnym i bożonarodzeniowym stole, choć zdarza się, że przyrządzam ją na Wielkanoc, domowe imprezy czy bez okazji, kiedy mamy ochotę na rybkę.

Potrawa bardzo prosta do przygotowania, choć może nieco pracochłonna, bo trzeba zetrzeć jarzyny na tarce, posmażyć i rybę i warzywa, ale smak rekompensuje trud!


Składniki na rybę po grecku:

  • 1 kg filetów białej ryby (np. morszczuk, mintaj, dorsz) świeżych lub mrożonych
  • 4-5 marchewek (ok. 500 g)
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 2 cebule
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki cukru lub erytrytolu
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • mąka do panierowania ryby
  • natka pietruszki do przybrania


Jak przygotować rybę po grecku:

Jeżeli używamy mrożonych filetów ryb to rybę rozmrażamy (nie trzeba dokładnie rozmrażać, może być delikatnie zmrożona) i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a także oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar.

Kawałki ryby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka.

Na patelni po smażeniu ryby szklimy cebulę, a następnie dodajemy starte jarzyny i przesmażamy razem przez ok. 2-3 minuty.

Dodajemy ziele angielskie oraz listki laurowe, dolewamy około szkl. wody i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną – ok. 15-20 minut.

Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.

W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody i dusimy około 5-10 minut.

Gorące warzywa wykładamy na rybę lub układamy w naczyniu naprzemiennie z warstwami ryby.

Całkowicie wystudzoną potrawę przykrywamy i przenosimy do lodówki lub w zimne miejsce.

Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki przejdą sobą, można więc spokojnie przygotować ją z wyprzedzeniem.

Przed podaniem przybieramy natką pietruszki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy