Bułki zapiekane z pieczarkami i żółtym serem
Dzisiaj pomysł na śniadanie z bułkami w roli głównej.
Bułki zapiekane z pieczarkami i żółtym serem to chupiące bułki wypełnione po brzegi przesmażonymi pieczarkami z cebulą i pietruszką, posypane startym żółtym serem i zapieczone.
Takie bułki przeważnie się przekrawało na pół, usuwało miąższ i dopiero wypełniało farszem.
Nie bardzo wiadomo także, co zrobić z tym miękiszem i przeważnie się wyrzucało, ewentualnie można było wysuszyć i wykorzystać po zmieleniu jako bułkę tartą.
Ja postanowiłam przygotować moje zapiekane bułeczki z kajzerek bez wydrążania, które nakroiłam wzdłuż nacięć na bułce, tworząc jakby gwiazdę, rozetkę.
Podane na ciepło są przepyszne i chrupiące.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu, czyli części, które zjadamy i przed obróbką termiczną (surowe).
Składniki na bułki zapiekane z pieczarkami i żółtym serem:
- 5 kajzerek
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sera żółtego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- posiekana natka pietruszki – ok. 3 łyżek
Jak przygotować bułki zapiekane z pieczarkami i żółtym serem:
Bułki nacinany ostrym nożem wzdłuż nacięć, uważając aby nie naciąć bułek za głęboko, wystarczy do podstawy.
Następnie każdy płat lekko odchylamy i palcami wgniatamy miękisz do środka, aby powstało miejsce na farsz.
Przygotowane bułki odstawiamy na bok i przystępujemy do przygotowania farszu.
Cebulę kroimy w kosteczkę, a następnie szklimy na rozgrzanej oliwie.
Gdy cebula stanie się szklista i miękka, dodajemy posiekany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plastry.
Przesmażamy aż pieczarki stracą jędrność i zmniejszą objętość, a także odparują z nadmiaru wody.
Pod koniec doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, dodajemy także posiekaną natkę pietruszki.
Kajzerki wypełniamy farszem, wciskając go do bułki.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym żółtym serem.
Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i zapiekamy przez około 10 minut, aż się ser rozpuści.
Podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi sosami, np. ketchupem czy sosem jogurtowym lub tzatziki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 266 kcal (1 bułka)
białka (B): 13,0 g
tłuszcze (T): 6,8 g
węglowodany (W): 40,4 g błonnik (F): 4,12 g
******
Udostępnij na:
Komentarze