Sałatka brokułowa z fetą i prażonymi migdałami


Sałatka brokułowa z fetą i prażonymi migdałami to bardzo smaczna i łatwa sałatka do przygotowania.

To bardzo prosta sałatka trzyskładnikowa z delikatnym w smaku brokułem, wyrazistą i słoną fetą oraz chrupiacymi migdałami. Całość uwieńczona aksamitnym i aromatycznym sosem czosnkowym.

Sałatka brokułowa z fetą i prażonymi migdałami to sałatka uniwersalna, bowiem możemy przyrządzić ją na śniadanie, kolację, zabrać na lunch do pracy i podać na wszelkiego rodzaju imprezach (wtedy możemy przygotować ją z podwojonej ilość składników).

Ja brokuły zawsze gotuję na parze, bowiem w ten sposób zawsze wychodzą jędrne, pięknie zielone, a co najważniejsze po ugotowaniu zachowują wszystkie cenne składniki, nie wylewamy ich z wodą do zlewu, co niestety ma miejsce przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na sałatkę brokułową z fetą i prażonymi migdałami:

  • 1 świeży brokuł (500 g)
  • 100 g sera feta lub typu bałkańskiego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

sos czosnkowy:

  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę brokułową z fetą i prażonymi migdałami:

Sałatkę zaczynamy od przygotowania brokuła, z którego odkrawamy łodyżkę, a następnie dzielimy na różyczki.

W garnku zagotowujemy wodę.

Następnie różyczki brokuła układamy na specjalnym wkładzie, wkładamy do garnka z gotujacą się wodą, garnek przykrywamy pokrywką i parujemy na średnim ogniu przez około 5-7 minut, tak aby brokuły były lekko chrupiące.

Uparowane różyczki brokuła przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać dalszy proces gotowania oraz zachować piękny zielony kolor.

Cząstki brokuła układamy na półmisku lub większym talerzu.

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż lekko się zarumienią i staną się bardziej chrupiące, odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowujemy sos czosnkowy.

Do miseczki przekładamy majonez oraz jogurt i mieszamy do połączenia składników, tak aby sos był gładki i bez grudek.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Sosem czosnkowym polewamy brokuły.

Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy i posypujemy na brokuła.

Całość posypujemy uprażonymi wcześniej płatkami migdałów i ewentualnie oprószamy solą i pieprzem.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 243 kcal (1 porcja z 3)
białka (B): 12,6 g
tłuszcze (T): 18,2 g
węglowodany (W): 8,0 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy