Sałatka brokułowa z wędzonym łososiem, zieloną fasolką i awokado
Zapraszam Was na przepyszną, lekką i zdrową sałatkę – sałatkę brokułową z wędzonym łososiem, zieloną fasolką i awokado.
Do jej przygotowania użyłam zielonych warzyw, takich jak brokuł, zielona fasolka i awokado, wędzonego łososia oraz uprażonych płatków migdałowych.
Płatki migdałowe w sałatce dodają jej nie tylko przyjemnej chrupkości, ale również niesamowitego orzechowego posmaku – dzięki czemu sałatka jeszcze lepiej smakuje.
Jeśli do tej pory nie próbowaliście migdałów w sałatkach, to serdecznie Was zachęcam, nie zawiedziecie się ich smakiem.
Sałatka brokułowa z wędzonym łososiem, zieloną fasolką i awokado wyszła bardzo smaczna i kolorowa.
Sałatka idealna na lunch do pracy, lekki obiad lub kolację – polecam na kolację we dwoje lub Walentynki.
Polecam!
Składniki na sałatkę brokułową z wędzonym łososiem, zieloną fasolką i awokado:
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 250 g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
- 1/2 dojrzałego awokado
- 4 plastry wędzonego łososia
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- kilka kropli soku z cytryny lub limonki
Jak przygotować sałatkę brokułową z wędzonym łososiem, zieloną fasolką i awokado:
Brokuła dzielimy na różyczki i wraz z fasolką gotujemy na parze przez około 5minut, tak by warzywa nie straciły jędrności.
Obrane awokado kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, pomidorki przekrawamy na pół, a łososia rwiemy na mniejsze kawałki.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją i zaczną pięknie orzechowo pachnieć.
Przygotowujemy sos czosnkowy: majonez wraz z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny lub limonki.
Warzywa i łososia układamy na półmisku.
Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy uprażonymi migdałami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze