Sałatka z kaszy jaglanej z zieloną fasolką, awokado i jajkiem
Teraz wczesną wiosną aż chce się zjeść coś zdrowego, zielonego i lekkiego.
Dzisiaj mój pomysł na szybką, smaczną, zdrową i pożywną sałatkę.
Sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole jak i na lunch do pracy.
Składniki na sałatkę z kaszy jaglanej z zielona fasolką, awokado i jajkiem:
- 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 100-150 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
- 1 dojrzałe awokado
- 3 jajka
- kilka gałązek koperku
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- cytryna
- 2 łyżki oliwy
Jak przygotować sałatkę z kaszy jaglanej z zielona fasolką, awokado i jajkiem:
Kaszę jaglaną prażymy bez dodatku oleju w rondlu przez chwilę, zalewamy 2 szkl. osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Fasolkę gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo przez około 10 minut od zagotowania się wody, studzimy, obieramy i kroimy.
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy łyżką soku z cytryny.
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę i około 2-3 łyżek soku z cytryny.
Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem do smaku.
Przybieramy świeżym koperkiem.
Podajemy – przed podaniem sałatkę można schłodzić.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze