Sałatka grecka z grillowaną sałatą rzymską
Zapraszam na sałatkę grecką w podrasowanej wersji.
Do tej wersji sałatki przygotowałam grillowaną sałatę rzymską, która nabiera nieco innego charakteru i smaku.
Do tego grillowana papryka i pomidorki.
Całość podana z jogurtowym dressingiem na bazie suszonych pomidorów.
Sałatka wyszła przepyszna!
Składniki na sałatkę grecką z grillowaną sałatą rzymską:
- 3 sałaty rzymskie mini
- 200 g sera sałatkowego typu greckiego lub twardej fety
- ogórek
- czerwona papryka
- 50 g czarnych oliwek wydrylowanych
- 150 g pomidorków koktajlowych
- oliwa do skropienia warzyw
- sól, np. morska
- 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
dressing:
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę grecką z grillowaną sałatą rzymską:
Przygotowujemy dressing: suszone pomidory, czosnek, jogurt, miód, musztardę i olej miksujemy.
Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatę przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą i posypujemy delikatnie solą.
Grillujemy przez około 3-5 minut.
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w sporą kostkę i grillujemy przez około 3 minuty.
Jeśli lubicie grillowane pomidory, to ugrillujcie również je.
Oliwki odsączamy z zalewy.
Ser sałatkowy kroimy w kostkę.
W miseczkach, w których będziemy serwowali sałatkę układamy ugrillowaną sałatę, warzywa i ser.
Podajemy z dressingiem w osobnym naczyniu lub polewamy nim sałatkę.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze