Pasztet sojowy z pomidorami
Bardzo lubię warzywne pasztety.
Dobrze doprawione smakują niemalże jak mięsne, a nawet są o niebo lepsze.
Pasztety warzywne są tanie w przygotowaniu, bardzo smaczne i pożywne, warto zatem włączyć je do diety.
Można podać je same z ulubionym sosem, na kromce chleba czy jako zimną przystawkę, np. podczas świąt.
Składniki na pasztet sojowy z pomidorami:
- 1 szkl. suchego ziarna soi
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 4-5 łyżek oleju spod suszonych pomidorów + 2 do smażenia
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/4 łyżeczki sosu tabasco lub chili w proszku
- ok. 1 łyżeczki soli
- ok. 1/2 łyżeczki pieprzu
Jak przygotować pasztet sojowy z pomidorami:
Soję zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin do namoczenia.
Odcedzamy z wody, przepłukujemy i zalewamy czystą wodą, gotujemy do miękkości – ok. 2 godzin.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na około 2 łyżkach oleju, ja użyłam spod suszonych pomidorów.
Przestudzoną soję miksujemy blenderem, dolewając olej.
Dodajemy przesmażoną cebulę, pokrojone pomidory (ok. 6 połówek pomidorów zmiksowałam razem z soją, resztę pokroiłam na kawałki), przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła.
Masę przyprawiamy na wyraźny, zdecydowany smak, masa powinna być pikantna i dość słona.
Dodajemy jajka i kaszę mannę.
Mieszamy całość i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 40 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze