Sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem, szynką i koperkiem

Inspirację na dzisiejszą sałatkę mam od koleżanki Emilii, która często korzysta z moich przepisów, i z którą wymieniamy się naszymi pomysłami.

Sałatka jest bardzo smaczna, lekka i świeża dzięki zawartości świeżego ogórka i koperku.

Super prosta i łatwa do przygotowania w kilkanaście minut.

Wystarczy trochę makaronu, kilka świeżych ogórków, kawałek szynki i koperek – wszystko razem wymieszać i gotowe!

Idealna sałatka dla niespodziewanych gości, ale równie smacznie sprawdzi się na kolację czy lunch.

Póki co korzystajmy z ogórków gruntowych i świeżego, pachnącego koperku!


Składniki na sałatkę makaronową ze świeżym ogórkiem, szynką i koperkiem:

  • 300 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
  • 250 g szynki konserwowej lub gotowanej
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • szczypta suszonych płatków chili


Jak przygotować sałatkę makaronową ze świeżym ogórkiem, szynką i koperkiem:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystudzenia.

Obrane ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę, koperek siekamy, dodajemy do makaronu.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt.

Całość mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą płatków chili.

Sałatkę schładzamy przed podaniem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy