Sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem, szynką i koperkiem
Inspirację na dzisiejszą sałatkę mam od koleżanki Emilii, która często korzysta z moich przepisów, i z którą wymieniamy się naszymi pomysłami.
Sałatka jest bardzo smaczna, lekka i świeża dzięki zawartości świeżego ogórka i koperku.
Super prosta i łatwa do przygotowania w kilkanaście minut.
Wystarczy trochę makaronu, kilka świeżych ogórków, kawałek szynki i koperek – wszystko razem wymieszać i gotowe!
Idealna sałatka dla niespodziewanych gości, ale równie smacznie sprawdzi się na kolację czy lunch.
Póki co korzystajmy z ogórków gruntowych i świeżego, pachnącego koperku!
Składniki na sałatkę makaronową ze świeżym ogórkiem, szynką i koperkiem:
- 300 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
- 250 g szynki konserwowej lub gotowanej
- 4 ogórki gruntowe
- 1/2 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska
- pieprz kolorowy
- szczypta suszonych płatków chili
Jak przygotować sałatkę makaronową ze świeżym ogórkiem, szynką i koperkiem:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystudzenia.
Obrane ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę, koperek siekamy, dodajemy do makaronu.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt.
Całość mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą płatków chili.
Sałatkę schładzamy przed podaniem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze