Śniadaniowe batoniki zbożowe
Zapraszam Was na domową i zdrowszą wersję batoników zbożowych.
Przepis pochodzi z książki “Nigella ekspresowo” – ja nieco zmodyfikowałam przepis zastępując pestki dyni siemieniem lnianym, a orzeszki ziemne – orzechami włoskimi.
Nieco dosłodziłam je naturalnym miodem, który dodaje nieco słodyczy, bo batoniki są mało słodkie.
Batoniki można zapakować dzieciom do szkoły jako przekąskę, aby nie zachodziły w czasie przerw między lekcjami do sklepików pełnych niezdrowych słodyczy i chipsów.
Idealne także na lunch do pracy, na wycieczkę i piknik.
W sam raz na zaspokojenie ochoty na “coś” słodkiego!
Składniki na śniadaniowe batoniki zbożowe:
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 125 g mieszanki ziaren sezamu, słonecznika i siemienia lnianego
- 125 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu – jeśli lubicie słodsze dodajcie więcej
Jak przygotować śniadaniowe batoniki zbożowe:
Piekarnik rozgrzewamy do 130°C.
Blaszkę (wym. 23×33 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
W rondelku podgrzewamy mleko skondensowane i dodajemy miód.
W tym czasie pozostałe składniki mieszamy ze sobą, a następnie zalewamy podgrzanym mlekiem z miodem i dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na blaszkę i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z piekarnika, a po upływie 15 minut kroimy na batoniki (16 szt.).
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego poranka!
Udostępnij na:
Komentarze