Sałatka obiadowa z czerwoną fasolą
Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa na bazie sałaty lodowej z dodatkiem ogórka kiszonego i czerwonej fasoli.
To jedna z kolejnych sałatek do obiadu wymyślona ze składników, które miałam w lodówce, i z których powstała bardzo smaczna sałatka, bogata w błonnik pokarmowy, witaminę C, A, D, E, K, B9, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, wapń oraz białko roślinne.
Idealna do obiadu przez cały rok, a zwłaszcza podczas jesieni i zimy.
Składniki na sałatkę obiadową z czerwoną fasolą:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 4 ogórki kiszone
- puszka czerwonej fasoli
- szczypiorek z cebulką – 4 szt.
dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta suszonego oregano
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować sałatkę obiadową z czerwoną fasolą:
W małym słoiczku lub shakerze umieszczamy składniki dressingu i energicznie wstrząsamy do uzyskania gładkiej emulsji.
Umytą i osuszoną sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy.
Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie.
Ogórki kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce i łączymy z dressingiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze