Ekspresowe pączki waniliowe
Dzisiaj mamy Tłusty Czwartek, więc tradycji musi stać się zadość! Wielu z nas z utęsknieniem czeka na ten dzień, kiedy bezkarnie możemy zjeść smakołyki smażone w głębokim tłuszczu: pączki, faworki, róże karnawałowe czy oponki.
Dzisiaj przepis dla spóźnialskich na ekspresowe pączki na bazie waniliowego serka homogenizowanego.
Wystarczy 10 minut, łyżka, miska i pączki gotowe!
Zapraszam po przepis!
Składniki na ekspresowe pączki waniliowe:
- 1,5 szkl mąki pszennej – najlepiej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 3 jajka
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia pączków
Jak przygotować ekspresowe pączki waniliowe:
W garnku lub rondlu rozgrzewamy mocno olej – wystarczy ok. 1 litra oleju.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier, serek waniliowy i wbijamy jajka; całość mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego ciasta, przypominającego nieco drożdżowe.
Tuż przed samym smażeniem zmniejszamy nieco grzanie, aby pączki się nie spaliły, a w swoim tempie zarumieniły.
Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki formujemy pączki, zbierając ciasto z jednej łyżki na drugą – co jakiś czas łyżki zanurzamy w gorącym oleju, dzięki czemu ciasto będzie łatwiej odchodzić.
Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy.
Czekamy aż same się przewrócą na drugą stronę i smażymy do czasu aż nabiorą złotego koloru.
Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze