Zupa z kukurydzy z kurczakiem
Zupa z kukurydzy to szybki pomysł na smaczną i pożywną, ale i zarazem dietetyczną zupę.
Do jej przygotowania wystarczą dosłownie 2 puszki kukurydzy, 2 cebule, 4 ziemniaki, proste przyprawy i w 30 minut mamy smaczną zupę gotową.
Zupę można podać z grzankami i kleksem gęstego jogurtu.
Składniki na zupę z kukurydzy (4 porcje):
- 2 puszki kukurydzy
- 360 g fileta z piersi kurczaka
- 2 cebule
- 4 małe ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 4 szkl. bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka pietruszki
Jak przygotować zupę z kukurydzy z kurczakiem:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę przesmażamy.
Dodajemy 1 puszkę odsączonej kukurydzy i wlewamy bulion, a następnie wkładamy umytą pierś z kurczaka.
Gotujemy do miękkości mięsa około 20 minut.
Kiedy pierś z kurczaka jest miękka wyjmujemy ją z bulionu i odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
W tym czasie zupę miksujemy na gładki krem.
Dodajemy drugą puszkę odsączonej kukurydzy i pokrojoną pierś z kurczaka.
Zupę doprawiamy finalnie solą i pieprzem.
Podajemy posypaną natką pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 361 kcal (1 porcja)
białka (B): 25,5 g
tłuszcze (T): 10,7 g
węglowodany (W): 40,7g
******
Udostępnij na:
Komentarze