Sałatka ryżowa z kurczakiem, fetą i marynowanymi patisonami


Sałatki to temat rzeka.

Można przygotować je z przeróżnych świeżych warzyw, z gotowanymi warzywami, z owocami, z grzankami, z makaronem, z tortellini, z kaszą czy ryżem.

Propozycji jest naprawdę wiele i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Na blogu także znajdziecie ogrom przeróżnych, smacznych i zdrowych sałatek – zapraszam do działu sałatek.

A dzisiaj propozycja sałatki ryżowej, takiej w wersji jesienno-zimowej.

Sałatka ryżowa z kurczakiem, fetą i marynowanymi patisonami to sałatka szybka, smaczna i w tonacji jesienno-zimowych smaków.

Do takiej sałatki możemy wykorzystać ryż, który został nam, np. z obiadu i w smaczny sposób dać mu drugie życie.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na sałatkę ryżową z kurczakiem, fetą i marynowanymi patisonami:

  • 150 g ryżu suchego
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (350 g)
  • 1/2 słoika (150 g) konserwowych patisonów
  • 200 g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pomidorów z chili, oregano i suszonymi pomidorami
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyprawy do kurczaka:

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego


Jak przygotować sałatkę ryżową z kurczakiem, fetą i marynowanymi patisonami:

Ryż gotujemy na sypko, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok. 30 minut.

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka na lekko rumiany kolor.

Patisony i fetę kroimy w kostkę, a cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę.

Składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, ketchup, przyprawę do pomidorów i mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie dokładnie mieszamy.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Przed podaniem schładzamy.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 204 kcal (100 g)
białka (B): 11,0 g
tłuszcze (T): 11,6 g
węglowodany (W): 13,7 g błonnik: 0,60 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Krokiety z mięsem

27-09-2014 

Kurczak pieczony w ziołach toskańskich

22-09-2014 

Makaron zapiekany z szynką i pieczarkami

17-09-2014 

Komentarze

  • brak komentarzy