Sałatka ryżowa z kurczakiem, fetą i marynowanymi patisonami
Sałatki to temat rzeka.
Można przygotować je z przeróżnych świeżych warzyw, z gotowanymi warzywami, z owocami, z grzankami, z makaronem, z tortellini, z kaszą czy ryżem.
Propozycji jest naprawdę wiele i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Na blogu także znajdziecie ogrom przeróżnych, smacznych i zdrowych sałatek – zapraszam do działu sałatek.
A dzisiaj propozycja sałatki ryżowej, takiej w wersji jesienno-zimowej.
Sałatka ryżowa z kurczakiem, fetą i marynowanymi patisonami to sałatka szybka, smaczna i w tonacji jesienno-zimowych smaków.
Do takiej sałatki możemy wykorzystać ryż, który został nam, np. z obiadu i w smaczny sposób dać mu drugie życie.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę ryżową z kurczakiem, fetą i marynowanymi patisonami:
- 150 g ryżu suchego
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka (350 g)
- 1/2 słoika (150 g) konserwowych patisonów
- 200 g sera feta
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pomidorów z chili, oregano i suszonymi pomidorami
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy do kurczaka:
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
Jak przygotować sałatkę ryżową z kurczakiem, fetą i marynowanymi patisonami:
Ryż gotujemy na sypko, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka na lekko rumiany kolor.
Patisony i fetę kroimy w kostkę, a cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę.
Składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, ketchup, przyprawę do pomidorów i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie dokładnie mieszamy.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Przed podaniem schładzamy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 204 kcal (100 g)
białka (B): 11,0 g
tłuszcze (T): 11,6 g
węglowodany (W): 13,7 g błonnik: 0,60 g
******
Udostępnij na:
Komentarze