Krokiety z mięsem
Moja kuchnia jest kuchnią bardzo ekonomiczną, wykorzystuję produkty do końca.
Ostatnio ugotowałam pyszny, aromatyczny rosół drobiowo-wołowy i zostało mi mięso, które przerabiam później na ruloniki z farszem po chińsku, krokiety, pierogi z mięsem, knedle z mięsem i pasztety.
Dzisiaj przygotowałam z takiego ugotowanego mięsa krokiety z mięsem.
A Wy w jaki sposób wykorzystujecie mięso z rosołu?
Składniki na krokiety z mięsem:
farsz:
- 700 g ugotowanego mięsa wołowo-drobiowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- odrobina wody lub bulionu
- 2 łyżki oleju
ciasto naleśnikowe:
- 3 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 1,5 szkl. mleka
- 1,5 szkl. wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
dodatkowo:
- jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak przygotować krokiety z mięsem:
Zaczynamy od przygotowania farszu, który można przygotować wcześniej, np. dzień przed lub rano.
Ugotowane i ostudzone mięso mielimy.
Na 2 łyżkach oleju szklimy posiekaną cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany drobno czosnek i zmielone mięso. Dodajemy zioła i przyprawy. Całość razem przesmażamy.
Podlewamy odrobiną wody lub bulionu, gdyby farsz był za suchy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Farsz studzimy.
Przystępujemy do przygotowania naleśników.
Do miki przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko, wodę, jajka i słodką paprykę, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek.
Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.
Układamy jeden na drugi i odstawiamy do wystudzenia.
Na każdy naleśnik układamy farsz, zakładamy boki i zwijamy.
Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze