Makaron zapiekany z szynką i pieczarkami
Zapraszam na zapiekankę makaronową, która dość często gości w moim domu od kilkunastu lat.
To jedna z ulubionych zapiekanek mojego syna i męża.
Szybka w przygotowaniu, z kilku prostych składników, idealnie smakuje także odgrzewana.
Makaron, szynka, pieczarki, żółty ser i beszamel idealnie się ze sobą komponują tworząc super smaczną zapiekankę.
Polecam!
Składniki na makaron zapiekany z szynką i pieczarkami:
- 400 g makaronu penne (pióra)
- 200 g szynki
- 500 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 500-600 ml sosu beszamelowego przygotowanego z 2,5 szkl. mleka – przepis tutaj
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jak przygotować makaron zapiekany z szynką i pieczarkami:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, odcedzamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy z przepisu, dodając 1/2 przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku pod koniec gotowania.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż zmniejszą objętość, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron łączymy z pieczarkami i szynką pokrojoną w paseczki lub kosteczkę.
Dodajemy natkę pietruszki, zioła, 3/4 części startego żółtego sera, 3/4 części beszamelu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem.
Wierzch zapiekanki polewamy resztą sosu beszamelowego, dokładnie przykrywając makaron, aby podczas pieczenia nie wysechł i posypujemy resztą żółtego sera.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze