Kurczak pieczony w ziołach toskańskich
Mam dzisiaj dla Was propozycję na smacznego kurczaka, którego przygotowałam w mieszance ziół toskańskich, składającej się z suszonych na słońcu dojrzałych pomidorów, ziół i czosnku.
Szybka propozycja na smaczny i aromatyczny obiad.
Składniki na kurczaka pieczonego w ziołach toskańskich:
- 6 kawałków kurczaka – u mnie podudzia
- 2 łyżki ziół toskańskich
- 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej (może być także morska lub zwykła kamienna, jodowana)
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 3-4 łyżki oleju
Jak przygotować kurczaka pieczonego w ziołach toskańskich:
Kurczaka myjemy i osuszamy.
W misce mieszamy zioła toskańskie z resztą przypraw i olejem.
Kurczaka dokładnie pokrywamy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Po tym czasie kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C bez przykrycia, aż będzie miękki i przyrumieniony.
Od czasu do czasu kurczaka smarujemy aromatycznym sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze