Sałatka tortelloni z wędzonym łososiem, mozzarellą i sosem pesto
Sałatki często goszczą na moim talerzu, są bardzo uniwersalne, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczne.
Staram się by sałatki były dobrze skomponowane, zbilansowane i pełne smaku.
Sałatka tortelloni z wędzonym łososiem i sosem pesto jest przykładem takiej sałatki, choć nie koniecznie jest super fit, ale na pewno zdrowa.
Jest bogata w zdrowe tłuszcze, jest też białko i węglowodany z przeróżnych warzyw, sezonowych i kolorowych.
Rukola to przede wszystkim źródło witaminy A, C i K, a także z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez oraz karotenoidy.
Za sprawą antyoksydantów rukola wykazuje działanie antynowotworowe, wspomaga także odchudzanie i wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega anemii i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, wspiera układ kostny, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję i wygląd skóry, wykazuje korzystny wpływ na wzrok.
Pomidory to bomba witaminowa. Zawierają przede wszystkim likopen, potas oraz witaminy C i E, a także beta-karoten.
Likopen zawarty w pomidorach wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, znacząco obniża ryzyko zachowania na raka prostaty nawet o 50%, nowotwór jelita grubego, jajnika, a nawet wątroby.
Likopen to naturalny przeciwutleniacz.
Odziwo, likopen uwalnia się podczas obróbki termicznej i wtedy jest najlepiej przyswajalny.
Pomidory za sprawą potasu przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, pracy serca oraz wpływa odpowiednio na prawidłową kurczliwość mięśni i obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega skurczom.
Ogórki są również prozdrowotne.
Zawarta w nich kukurbitacyna, która daje charakterystyczny gorzkawy smak wykazuje działanie antynowotworowe. Hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za raka prostaty, trzustki i piersi.
Zawarte w ogórkach flawonoidy wzmacniają działanie antynowotworowe.
Ogórki to także źródło błonnika, potasu i magnezu. Pomagają regulować ciśnienie krwi, działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają odkwaszanie organizmu, wspierają metabolizm, obniżają poziom cukru i cholesterolu LDL we krwi. Chroni komórki nerwowe przed starzeniem się. Doskonale nawadnia organizm i gasi pragnienie.
Czerwona cebula to źródło potasu, siarki, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, cynku, witamin z grupy B, a także E i C.
Cebula to naturalny antybiotyk, leczy i zapobiega przeziębieniom. Jest idealna na problemy z drogami oddechowymi, kaszlem i katarem.
Cebula działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, jest idealnym okładem po ukąszeniach owadów.
Zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu LDL, rozrzedza krew i obniża ciśnienie, zapobiega rozwojowi komórek rakowych układu pokarmowego.
Bazylia jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, cynku, miedzi, wit. A, E,C i kwasu foliowego.
Wykazuje działanie odświeżające i odkażające, szczególnie polecana do przepłukiwania jamy ustnej.
Bazylia także poprawia trawienie, zmniejsza fermentację w jelitach, zmniejsza wzdęcia, działa rozkurczowo i moczopędnie czy przeciwdepresyjnie.
Wędzony łosoś to przede wszystkim źródło kwasów omega-3 i 6, a także jodu, selenu, cynku, potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wit. D, A, E i z grupy B.
Ogólnie sałatka pięknie się prezentuje, jest bardzo kolorowa, pełna żywych, soczystych barw.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę tortelloni z wędzonym łososiem, mozzarellą i sosem pesto (3 porcje):
- 1 opakowanie (400 g) pierożków tortelloni (większe pierożki) lub małych tortellini z ricottą i szpinakiem
- 1 mała czerwona cebula (50 g)
- 5 małych ogórków gruntowych (200 g)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 kulka (125 g) mozzarelli light
- 1 opakowanie (100 g) łososia wędzonego na zimno
- 2 duże garści rukoli (60 g)
- kilka listków świeżej bazylii
sos pesto:
- 2 łyżki (50 g) pesto alla genovese
- 2 łyżki wody przegotowanej lub mineralnej
Jak przygotować sałatkę tortelloni z wędzonym łososiem, mozzarellą i sosem pesto:
Pierożki tortelloni gotujemy według opisu na opakowaniu – ok. 3 minut, tortellini ok. 1 minuty.
Po ugotowaniu pierożki odcedzamy, hartowujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
Przygotowujemy resztę składników sałatki.
Ogórki obieramy i kroimy w sporą kostkę, cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, a pomidorki przekrawamy na pół.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
Rukolę płuczemy, odcedzamy i osuszamy, np. w wirówce do sałaty lub ręcznikiem papierowym.
Plastry łososia zwijamy w ruloniki.
Listki bazylii siekamy.
Przygotowujemy sos.
Zielone pesto łączymy z wodą, dokładnie mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, większego półmiska lub talerza.
Polewamy sosem pesto.
Przed podaniem mieszamy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 506 kcal (1 porcja)
białka (B): 26,2 g
tłuszcze (T): 18,7 g
węglowodany (W): 56,9 g błonnik: 0,62 g
******
Udostępnij na:
Komentarze