Pita z warzywami, fetą i sosem tzatziki
Pita z warzywami, fetą i sosem tzatziki to propozycja na śniadanie, lunch lub kolację, ewentualnie na szybki obiad.
Pitę przygotowałam w greckim stylu z grillowaną cukinią, szpinakiem, czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem, pomidorem i fetą, a do tego sos tzatziki.
Pitę podgrzałam na płytce grillowej w opiekaczu, ale można także na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, ewentualnie w tosterze.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pitę z warzywami, fetą i sosem tzatziki:
- 4 chlebki pita
- 1 ogórek długi
- 2 pomidory
- 1 mała cukinia
- garść szpinaku baby
- 1 mała czerwona cebula
- 100 g sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
sos tzatziki:
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (180-200 g)
- 1 ogórek gruntowy lub ok. 10 cm ogórka długiego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Jak przygotować pitę z warzywami, fetą i sosem tzatziki:
Zaczynamy od przygotowania sosu tzatziki.
Ogórka obieramy ze skórki, ścieramy na dużych oczkach tarki, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puścił sok.
Po około 5-10 minutach odciskamy starte ogórki.
Do miseczki przedkładamy jogurt i ewentualnie majonez, łączymy składniki.
Dodajemy odciśniętego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Cukinię kroimy ze skórką po skosie w plastry.
Plastry cukinii smarujemy oliwą za pomocą pędzelka, a następnie układamy na rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub na wkładce do opiekacza przeznaczonej do grillowania.
Plastry grillujemy z obu stron przez około 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw.
Pomidory i ogórka kroimy w plastry, cebulę w krążki, które następnie rozdzielamy.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Chlebki pita podgrzewamy na wkładce grillowej w opiekaczu, na patelni grillowej, na grillu elektrycznym lub po prostu w tosterze.
Gorący chlebek pita rozchylamy, smarujemy sosem tzatziki i obkładamy listkami szpinaku, plastrami ogórków, pomidora i grillowanej cukinii.
Dodajemy pokruszoną lub pokrojoną fetę i listki bazylii.
Warzywa polewamy odrobiną sosu tzatziki i podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 450 kcal (1 porcja)
białka (B): 17,8 g
tłuszcze (T): 15,7 g
węglowodany (W): 59,6 g błonnik: 4,78 g
******
Udostępnij na:
Komentarze