Sałatka z ciecierzycą i mozzarellą
Zapraszam na fit wiosenną sałatkę z dodatkiem ciecierzycy i mozzarelli – sałatki bogatej zarówno w białko roślinne i zwierzęce.
Sałatka idealna zarówno na śniadanie, lunch i kolację.
Może pojawić się także na wielkanocnym stole, będzie pięknie się prezentować, a także będzie odskocznią od dań z jajkami i mięsiwem.
Składniki na sałatkę z ciecierzycą i mozzarellą:
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 kulka mozzarelli
- 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 1 czerwona papryka
- 1-2 ogórki kiszone
- sól morska – opcjonalnie
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- 3 łyżki octu balsamicznego lub sosu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak przygotować sałatkę z ciecierzycą i mozzarellą:
Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na półmisku.
Dodajemy paprykę pokrojoną w sporą kostkę, ogórka pokrojonego w plastry i ciecierzycę.
Na wierzch wykładamy mozzarellę, którą rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy w kostkę.
Całość posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, doprawiamy szczyptą pieprzu i ewentualnie solą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze