Sałatka z ciecierzycą i mozzarellą

Zapraszam na fit wiosenną sałatkę z dodatkiem ciecierzycy i mozzarelli – sałatki bogatej zarówno w białko roślinne i zwierzęce.

Sałatka idealna zarówno na śniadanie, lunch i kolację.

Może pojawić się także na wielkanocnym stole, będzie pięknie się prezentować, a także będzie odskocznią od dań z jajkami i mięsiwem.

Składniki na sałatkę z ciecierzycą i mozzarellą:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 ogórki kiszone
  • sól morska – opcjonalnie
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 3 łyżki octu balsamicznego lub sosu balsamicznego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Jak przygotować sałatkę z ciecierzycą i mozzarellą:

Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na półmisku.

Dodajemy paprykę pokrojoną w sporą kostkę, ogórka pokrojonego w plastry i ciecierzycę.

Na wierzch wykładamy mozzarellę, którą rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy w kostkę.

Całość posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, doprawiamy szczyptą pieprzu i ewentualnie solą.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy