Sałatka z czarną komosą ryżową z grillowaną kukurydzą i brzoskwiniami
Sałatka z czarną komosą ryżową z grillowaną kukurydzą i brzoskwiniami to moja propozycja letniej sałatki.
Brzoskwinie pojawiają się już pod koniec lipca i możemy się nimi cieszyć aż do początku września.
Warto w tym sezonie przygotować coś smacznego z brzoskwiniami.
U mnie furorę ostatnio robi sałatka z brzoskwiniami, którą dzisiaj Wam prezentuję.
Przygotowałam sałatkę z czarną komosą ryżową (quinoa), która jest bardziej wyrazista w smaku od białej odmiany. Po ugotowaniu jest także bardziej chrupiąca, ma lekko orzechowy smak i słodycz jednocześnie.
Jest źródłem białka, cennych aminokwasów dla człowieka. Poza tym zawiera kwasy omega-3, które są niezwykle ważne dla dobrego samopoczucia i funkcjonowania organizmu. Zawiera także wapń, który jest lepiej przyswajalny od tego z mleka.
Quinoa wzmacnia organizm dzięki zawartości białek i cennych kwasów, wspomaga pracę nerek, wpływa korzystnie na pracę serca i całego układu krwionośnego, oczyszcza organizm poprzez poprawienie perystaltyki jelit, dostarcza cennych witamin i minerałów. Jest źródłem węglowodanów złożonych, a także posiada niski indeks glikemiczny.
Komosa idealnie nadaje się do wielu dań mięsnych, do przygotowania kotlecików, do deserów i sałatek.
Do sałatki wykorzystałam także grillowaną kukurydzę, na którą jest także sezon i którą uwielbiamy ❤️.
Poza tym dodałam awokado 🥑 jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, wielonienasyconych omega-3 oraz omega-6.
Do tego nieco zdrowych tłuszczy w postaci migdałów i sałatka prozdrowotna gotowa!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę z czarną komosą ryżową z grillowaną kukurydzą i brzoskwiniami (4 porcje):
- 200 g (1 szkl.) czarnej komosy ryżowej (quinoa czarna)
- 2 kolby grillowanej kukurydzy – przepis
- 2 średnie brzoskwinie (200 g)
- 1 dojrzałe awokado
- 100 g sera sałatkowego typu feta
- 1/4 czerwonej cebuli
- 25 g migdałów
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej do gotowania komosy
dressing pietruszkowy:
- 1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki jogurtu naturalnego – u mnie wegański
- 2 łyżki majonezu – u mnie wegański
- 2 łyżeczki octu jabłkowego – przepis
- 1 mały ząbek czosnku lub 1/2 większego
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować sałatkę z czarną komosą ryżową z grillowaną kukurydzą i brzoskwiniami:
Zaczynamy od przygotowania komosy ryżowej.
Komosę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, odcedzamy, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek (2 szkl.) i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut (wg opisu na opakowaniu).
Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przenosimy do dużej miski.
Z kolb grillowanej kukurydzy odkrawamy ziarna i dodajemy do miski z komosą.
Umyte brzoskwinie pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Ser sałatkowy kruszymy lub kroimy w kostkę.
Migdały kroimy drobniej, lekko siekamy.
Wszystkie składniki sałatki dodajemy do miski z komosą.
W osobnej miseczce lub słoiku przygotowujemy dressing pietruszkowy.
Do miseczki dodajemy oliwę, jogurt, majonez, ocet jabłkowy, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sałatkę łączymy z dressingiem i posypujemy posiekanymi migdałami oraz natką pietruszki.
Podajemy lekko schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 485 kcal (1 porcja)
białka (B): 17,1 g
tłuszcze (T): 23,0 g
węglowodany (W): 54,0 g błonnik (F): 7,67 g
******
Udostępnij na:
Komentarze