Sałatka z grillowanym kurczakiem

Dzisiaj zapraszam Was na szybką, prostą, bardzo smaczną, efektowną sałatkę z grillowaną piersią kurczaka.

Na pewno sprawdzi się podczas nadchodzącej majówki, a jeśli pogoda nie dopisze zawsze można przygotować taką sałatkę w domowym zaciszu na patelni grillowej lub na zwykłej.

Do jej przygotowania użyłam mieszanki sałat: rukoli, strzępiastej frisse, lollo rosso, raddichio, endywii, lodowej.

W sałatce znalazły się także pomidory rzymskie, ogórek świeży i czerwona papryka, całość polana szybkim sosem i zwieńczona słonym serem sałatkowym, aby już nie używać dodatkowej porcji soli.

Składniki na sałatkę z grillowanym kurczakiem (na 3 porcje):

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • ok. 120 g mieszanki ulubionych sałat
  • 6 pomidorów rzymskich
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • ok. 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • słodka mielona papryka
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Jak przygotować sałatkę z grillowanym kurczakiem :

Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy oregano, tymiankiem, solą, pieprzem, słodką papryką i niewielką ilością oleju, odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.

Po tym czasie kurczaka grillujemy lub smażymy przez około 5-7 minut z jednej strony i przez około 5 minut z drugiej.  

Po usmażeniu dajemy piersi odpocząć przez około 5 minut.

Umytą i osuszoną mieszankę sałat wykładamy na trzy talerze.

Na środku każdego talerza, na sałacie układamy po porcji ugrillowanego kurczaka, którą wcześniej kroimy w ukośne plastry.

Pomidory kroimy w ćwiartki, ogórka w ukośne, grubsze plastry, paprykę w paseczki i układamy na sałacie.

W miseczce łączymy majonez, jogurt, ketchup, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem i polewamy sałatkę.

Całość posypujemy pokruszonym serem bałkańskim. 

Podajemy od razu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy