Jak zrobić domowy kajmak
Kajmak, zwany także masą krówkową przygotowuję kilka razy w roku, m.in. do przygotowania mazurka kajmakowego i pysznych wafli przekładanych masą.
Jest dziecinnie prosty do przygotowania, jedyną wadą jest to, że trzeba poświecić mu trochę czasu i spoglądać na niego, ale smak wynagradza wszystko.
Nie kupuję raczej gotowej masy krówkowej, bo mi nie smakuje, wolę przygotować ją sama, najlepiej od podstaw (z trzech składników) czy chociażby z półproduktu jakim jest mleko skondensowane w puszce, z którego także można przygotować domowy kajmak, nie absorbując swojej zbytniej uwagi.
Dzisiaj przedstawiam Wam dwa sposoby na przygotowanie kajmaku.
I sposób (najprostszy – z mleka skondensowanego):
Składniki:
- mleko słodzone skondensowane w puszce
Sposób przygotowania:
Do garnka wstawiamy mleko w puszce, nieotwarte, wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
Po tym czasie puszki z ugotowanym mlekiem wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dopiero po tym czasie można otworzyć puszkę.
II sposób (od podstaw – kajmak tradycyjny):
Składniki:
- 500 ml tłustego mleka
- 2 szkl. cukru
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko i dodajemy cukier.
Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się cukier nie przypalił. Masę gotujemy ok. 2 godzin aż zgęstnieje i stanie się jasno brązowa, karmelowa, a po wylaniu kropli na talerzyk zastygnie i nie rozleje się.
Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ucieramy aż całość ładnie się połączy.
Studzimy.
Udostępnij na:
Komentarze