Wafelki kajmakowe (krówkowe)

W takie jednodniowe wolne dni jak dzisiaj, gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, a czasu nie mamy i zbytnio chęci na stanie nad mikserem i kręceniu ciasta lubię przygotować szybkie wafle z masą krówkową.

Jako dziecko przygotowywałam je z mamą lub same z moją siostrą robiłyśmy. Najgorsze było oczekiwanie i czasami tylko tyle o ile się warstwy skleiły i od razu zabierałyśmy się do konsumpcji – pycha!

Ostatnio pokazywałam Wam moje dwa sposoby na przygotowanie domowego kajmaku, który możecie przygotować od podstaw lub iść na łatwiznę i przygotować go z mleka skondensowanego lub jeżeli macie totalnego lenia, to oczywiście można posłużyć się gotową masą z puszki.

Kajmak można przygotować wcześniej, kupić opakowanie wafli (ważne by nie były połamane zbytnio, ewentualnie wybrać dwa ładne i użyć ich na pierwszą i ostatnią warstwę).

Wafle smarujemy kajmakiem, obciążamy deską – najlepiej dość ciężką i drewnianą, czekamy aż warstwy się skleją, kroimy na kawałki (w kwadraty, prostokąty, trójkąty lub inne formy) i zjadamy.

Idealnie sprawdzą się nie tylko do kawy, ale na piknik za miastem lub do szkoły na małą przekąskę, zabrane w pudełku.

Składniki na wafelki kajmakowe (krówkowe):

  • opakowanie suchych wafli (andrutów)
  • domowy kajmak – przepis
    lub puszka gotowej masy krówkowej


Jak przygotować wafelki kajmakowe (krówkowe):

Przygotowujemy kajmak wg przepisu (z mleka skondensowanego lub tradycyjny – od podstaw), ewentualnie można posłużyć się gotową masą krówkową z puszki.

Wafle smarujemy po kolei wystudzonym kajmakiem (masą krówkową), układamy jeden na drugim, delikatnie dociskając dłonią, ostatni wafel zostawiamy nie posmarowany z wierzchu.

Całość obciążamy deską, delikatnie dociskając kolejne warstwy do siebie, można jeszcze dodatkowo czymś obciążyć i pozostawiamy na kilka godzin, aby kolejne warstwy ładnie się skleiły ze sobą.

Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki o dowolnym kształcie. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy