Sałatka z kaszy gryczanej z grillowanym kurczakiem, pomidorami i świeżymi ziołami

Zapraszam na pyszną sałatkę z kaszy gryczanej z dodatkiem świeżych ziół, grillowanego kurczaka i pomidorów.

Idealna na letnie śniadanie, obiad czy kolację, na imprezy grillowe czy jako lunch do szkoły i pracy.

Bardzo smaczna, syta i zdrowa, albowiem kasza gryczana zawiera mnóstwo witamin z grupy B, PP, E, kwas foliowy oraz składniki mineralne.

Poza tym kasza jest idealna dla osób cierpiących na nadciśnienie i problemami z krążeniem, osób cierpiących na anemię, dla dzieci, kobiet w ciąży, dla osób żyjących w stresie i cierpiących na depresję oraz diabetyków – kasza jest produktem bezglutenowym.

A więc jedzmy kaszę na zdrowie!


Składniki na sałatkę z kaszy gryczanej z grillowanym kurczakiem, pomidorami i świeżymi ziołami:

  • 200 g (2 torebki) kaszy gryczanej
  • 2 duże pomidory lub kilka koktajlowych
  • filet z piersi kurczaka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju


Jak przygotować sałatkę z kaszy gryczanej z grillowanym kurczakiem, pomidorami i świeżymi ziołami:

Pierś z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i olejem, odstawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc.

Następnie pierś grillujemy z obu stron po około 3-4 minuty. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Pierś kroimy w kosteczkę lub paseczki, zostawiając kilka plastrów do przybrania.

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15 minut, tak by była sypka i nierozgotowana, studzimy.

Jogurt doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.

Do miski przekładamy kaszę, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, pokrojone pomidory, posiekane zioła.

Całość polewamy sosem jogurtowym.

Dekorujemy plastrami kurczaka i pomidorkami.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy