Muffiny waniliowe z rabarbarem i kruszonką


Sezon rabarbarowy czas zacząć!!!

Na pierwszą taśmę poszły bardzo szybkie i proste do przygotowania muffiny waniliowe.

Pyszne, wyrośnięte, delikatnie wilgotne z kwaskowatym rabarbarem i pyszną, chrupiącą kruszonką.

Mmm, uwielbiam to połączenie – kwaśnego i słodkiego!

Muffiny te idealnie sprawdzą się na pikniku, majówce, wypadzie za miasto czy na lunch do szkoły i pracy.

Idealnie będą smakowały ze szklaneczką zimnego mleka czy z herbatką.


Składniki na muffiny waniliowe z rabarbarem i kruszonką:

waniliowe muffiny:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 3 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rabarbar

kruszonka:

  • 1/4 kostki masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej


Jak przygotować muffiny waniliowe z rabarbarem i kruszonką:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na muffiny.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.

W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, jajka i olej.

Mokre składniki wlewamy do suchych i bardzo szybko, niedbale mieszamy.

Ciasto wlewamy do papilotek na muffiny lub foremek. 

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, układamy na wierzchu muffin, delikatnie wciskając w ciasto.

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę wraz z cukrem i masłem rozcieramy palcami aż uzyskamy grudki kruszonki.

Kruszonką posypujemy muffiny.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy