Muffiny waniliowe z rabarbarem i kruszonką
Sezon rabarbarowy czas zacząć!!!
Na pierwszą taśmę poszły bardzo szybkie i proste do przygotowania muffiny waniliowe.
Pyszne, wyrośnięte, delikatnie wilgotne z kwaskowatym rabarbarem i pyszną, chrupiącą kruszonką.
Mmm, uwielbiam to połączenie – kwaśnego i słodkiego!
Muffiny te idealnie sprawdzą się na pikniku, majówce, wypadzie za miasto czy na lunch do szkoły i pracy.
Idealnie będą smakowały ze szklaneczką zimnego mleka czy z herbatką.
Składniki na muffiny waniliowe z rabarbarem i kruszonką:
waniliowe muffiny:
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
- 3 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rabarbar
kruszonka:
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
Jak przygotować muffiny waniliowe z rabarbarem i kruszonką:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na muffiny.
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, jajka i olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych i bardzo szybko, niedbale mieszamy.
Ciasto wlewamy do papilotek na muffiny lub foremek.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, układamy na wierzchu muffin, delikatnie wciskając w ciasto.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę wraz z cukrem i masłem rozcieramy palcami aż uzyskamy grudki kruszonki.
Kruszonką posypujemy muffiny.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze