Sałatka z kurczaka i jabłek z żurawiną i prażonymi migdałami
Sałatki to “must eat” podczas każdych świąt, zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkiej Nocy.
Klasyczna jarzynowa pojawia się na polskich stołach najczęściej; u mnie bardzo rzadko, choć u mojej kochanej teściowej zawsze jest, na każde święta i imprezy.
Sałatka jarzynowa jest pyszna, ale ja lubię próbować różnych smaków i połączeń, więc kombinuję i wyszukuję przeróżnych wariacji.
Dzisiaj sałatka mięsna, ale w bożonarodzeniowym klimacie.
Sałatka z kurczaka i jabłek z żurawiną i prażonymi migdałami to moja propozycja świątecznej, zimowej sałatki.
Jest rewelacyjna, przepyszna, szybka w przygotowaniu i tylko kilka składników.
Jej składniki świetnie się ze sobą komponują i uzupełniają się smaki.
Nie bójcie się połączenia składników; kurczak i jabłka bardzo się lubią, zwłaszcza jeśli dobierzemy odpowiedni gatunek jabłek, najlepiej wybrać jabłka lekko wytrawne, takie, które również nie ciemnieją po pokrojeniu. Polecam jabłka Jonagold.
Dodatek żurawiny suszonej i migdałów podkręca sałatkę. Żurawina dodaje lekkiej słodyczy, a migdały orzechowy smak i chrupkość.
Dzięki takim składnikom sałatka jest ciekawa i ma różne faktury, które rozbudzają kubki smakowe.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę z kurczaka i jabłek z żurawiną i prażonymi migdałami:
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 2 jabłka – polecam Jonagold (nie ciemnieją i w smaku lekko wytrawne)
- 2 garści suszonej żurawiny
- 2 garści migdałów
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy/oleju do smażenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy do kurczaka:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżeczki przyprawy gyros
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Jak przygotować sałatkę z kurczaka i jabłek z żurawiną i prażonymi migdałami:
Zaczynamy od przygotowania kurczaka.
Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, a następnie przyprawiamy.
Odstawiamy na około 10 minut do lekkiego zamarynowania.
Po tym czasie kurczaka obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na lekko złocisty kolor.
Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5 minut do namoczenia, a następnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Migdały prażymy na suchej patelni przez kilka minut aż lekko się zarumienią, często mieszając, gdyż lubią się przypalać.
Uprażone migdały odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie lekko siekamy, tak aby uzyskać mniejsze kawałki, nie za drobne.
Umyte jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, wielkości kawałków kurczaka i przekładamy razem z kurczakiem do miski.
Dodajemy żurawinę i uprażone migdały.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Sos wlewamy do sałatki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Finalnie sprawdzamy smaki i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę schładzamy przed podaniem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 162 kcal (100 g)
białka (B): 10,9 g
tłuszcze (T): 8,4 g
węglowodany (W): 11,8 g błonnik (F): 1,90 g
******
Udostępnij na:
Komentarze