Śledzie z suszonymi grzybami
Uwielbiam śledzie, tak jak mój mąż.
Nie ukrywam, że lubię wymyślać coraz to nowsze przepisy na śledzie czy sałatki śledziowe.
Dzisiaj przepis bardzo prosty i niesamowicie smaczny!
Śledzie z suszonymi grzybami to pewnie dla niektórych z Was żadna nowość, na internecie na pewno znajdzie się kilka przepisów.
Moja wersja jest przepyszna, a śledzie dosłownie rozpływają się w ustach.
Śledzie z suszonymi grzybami charakteryzują się niesamowitym smakiem, są zarazem szlachetne, wykwintne i wyborne, a z drugiej strony bardzo swojskie, domowe, z klimatem przypominającym polską wieś czy śledzie podane u znajomego leśniczego.
Śledzie w wersji z grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół, zachwycą gości swoją prostotą, a zarazem wykwintnością.
Śledzie z suszonymi grzybami sprawdzą się także podczas wielu domowych imprez typu imieniny, urodziny, podczas domowych uroczystości, karnawału i podczas Śledzika.
Jestem pewna, że przypadną każdemu wielbicielowi śledzi, a wersja z grzybami szczególnie!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na śledzie z suszonymi grzybami:
- 4 filety śledziowe – u mnie a’la matjas
- 2 cebule
- 40 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cukru lub erytrytolu
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia ok. 100 ml + 2 łyżki do smażenia
dodatkowo:
- zalewa octowa do śledzi
- natka pietruszki do podania
Jak przygotować śledzie z suszonymi grzybami:
Przygotowujemy zalewę do śledzi wg tego przepisu, a następnie śledzie moczymy w zalewie przez ok. dobę.
Suszone grzyby zalewamy wodą (tak do wysokości grzybów) i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zagotowujemy wodę, zmniejszamy grzanie i gotujemy przez około 10-15 minut. Grzyby gotujemy w wodzie z moczenia grzybów.
Grzyby odcedzamy i studzimy, a wodę spod gotowania pozostawiamy na później.
Cebule kroimy w piórka, a następnie szklimy na 2 łyżkach oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowane grzyby, wodę spod moczenia grzybów, którą wcześniej odłożyliśmy oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Całość dusimy kilka minut aż płyn prawie cały odparuje.
Dodajemy suszone zioła, cukier, sporo pieprzu i nieco soli, nie za dużo, sprawdzamy smak przed dodaniem soli.
Grzyby z cebulą odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszamy.
Wymoczone śledzie odsączamy z zalewy i kroimy na ok. 2 cm długości kawałki.
Na dno litrowego słoika układamy nieco grzybów z cebulą, a następnie warstwę śledzi, ponownie grzyby z cebulą, śledzie i tak do wykończenia składników, przy czym ostatnią warstwę powinny stanowić grzyby z cebulą.
Całość zalewamy ok. 100 ml oleju rzepakowego.
Śledzie odstawiamy do lodówki na 2-3 dni do zamarynowania.
Przed wydaniem wykładamy na półmisek i podajemy z natką pietruszki – u mnie obowiązkowo, niesamowicie podkręca smak!
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 254 kcal (100 g)
białka (B): 6,6 g
tłuszcze (T): 22,5 g
węglowodany (W): 6,0 g błonnik (F): 2,45 g
******
Udostępnij na:
Komentarze