Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem, prażonym słonecznikiem i rzeżuchą
Dzisiaj bardzo prosty i szybki pomysł na sałatkę z buraków w wersji nieco wytrawnej.
Bardzo lubię połączenie smakowe słodkiego pieczonego buraka i nieco kwaskowatego twarogu.
To propozycja na śniadanie, czy do pracy i szkoły – wystarczy zapakować do pudełka i zabrać ze sobą jako lunch.
Składniki na sałatkę z pieczonych buraków z twarogiem, prażonym słonecznikiem i rzeżuchą:
- 2 pieczone buraki – sposób przygotowania podawałam tutaj
- 200 g twarogu (ja użyłam półtłustego)
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek extra vergine
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- kilka kropel soku z cytryny
Jak przygotować sałatkę z pieczonych buraków z twarogiem, prażonym słonecznikiem i rzeżuchą:
Upieczone i ostudzone buraki oraz twaróg kroimy w kostkę, wykładamy na półmisek.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i zbrązowieje.
Buraki i twaróg posypujemy rzeżuchą i uprażonym słonecznikiem.
Całość polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze