Sałatka z pierożkami tortellini
Tortellini to małe tradycyjne włoskie pierożki, które nadziane są przeróżnymi farszami: mięsnym, serowym, grzybowym.
Można je wykorzystać nie tylko jako danie główne podane, np. z roztopionym masłem i posypane tartym parmezanem, ale mogą być wykorzystane do innych smacznych potraw, np. sałatek.
Sałatka z pierożkami tortellini to pomysł na szybką, smaczną i treściwą sałatkę z dodatkiem warzyw i sosu na bazie majonezu.
To pyszna, aromatyczna i kolorowa sałatka, która doskonale sprawdzi się na przyjęcie w gronie bliskich osób, podczas karnawału, grilla ze znajomymi, ale także na sycące śniadanie, lunch czy kolację.
Składniki na sałatkę z pierożkami tortellini:
- 1 opakowanie pierożków tortellini (250 g) – u mnie z prosciutto i serem
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego
Jak przygotować sałatkę z pierożkami tortellini:
Pierożki tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Czerwoną fasolę i kukurydzę odcedzamy na sicie, dodatkowo czerwoną fasolę przepłukujemy pod bieżącą wodą z zalewy.
Ogórki kiszone i paprykę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Przygotowujemy sos do sałatki.
Majonez łączymy z jogurtem, ketchupem oraz musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy z sosem majonezowym oraz posiekaną natką pietruszki.
Schładzamy w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze