Sałatka z pierożkami tortellini


Tortellini to małe tradycyjne włoskie pierożki, które nadziane są przeróżnymi farszami: mięsnym, serowym, grzybowym.

Można je wykorzystać nie tylko jako danie główne podane, np. z roztopionym masłem i posypane tartym parmezanem, ale mogą być wykorzystane do innych smacznych potraw, np. sałatek.

Sałatka z pierożkami tortellini to pomysł na szybką, smaczną i treściwą sałatkę z dodatkiem warzyw i sosu na bazie majonezu.

To pyszna, aromatyczna i kolorowa sałatka, która doskonale sprawdzi się na przyjęcie w gronie bliskich osób, podczas karnawału, grilla ze znajomymi, ale także na sycące śniadanie, lunch czy kolację.


Składniki na sałatkę z pierożkami tortellini:

  • 1 opakowanie pierożków tortellini (250 g) – u mnie z prosciutto i serem
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego


Jak przygotować sałatkę z pierożkami tortellini:

Pierożki tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.

Czerwoną fasolę i kukurydzę odcedzamy na sicie, dodatkowo czerwoną fasolę przepłukujemy pod bieżącą wodą z zalewy.

Ogórki kiszone i paprykę kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki przekładamy do miski.

Przygotowujemy sos do sałatki.

Majonez łączymy z jogurtem, ketchupem oraz musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wszystko dokładnie mieszamy z sosem majonezowym oraz posiekaną natką pietruszki.

Schładzamy w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy