Sałatka z rukoli z fetą, marynowaną papryką i patisonami


Sałatki jadam prawie codziennie, przeważnie na drugie śniadanie w pracy lub lekką kolację.

Są to zazwyczaj sałatki przygotowane z miksu przeróżnych sałat, roszponki, rukoli lub młodych listków. Do tego dorzucam trochę warzyw, np. pomidory, rzodkiewki, ogórka, paprykę, jakieś oliwki, kapkę dobrej jakości oliwy i plaster-dwa fety. Całość posypuję suszonymi lub świeżymi ziołami i gotowe!

Dzisiaj przygotowałam sałatkę na bazie rukoli, która ma ciekawy, pikantny smak. Nie każdy ją lubi, ale myślę, że w moim wydaniu może posmakować niejednej wybrednej osobie.

Pozostałe składniki sałatki to: marynowana papryka, małe marynowane patisonki, które są niesamowicie smaczne i jakże urocze, a do tego słona feta.

Ostatnim elementem są podprażone na suchej patelni płatki migdałowe, które podkręcają smak i dodają ciekawej, chrupiącej faktury.

Sałatka pięknie się także prezentuje za sprawą ciekawego połączenia kolorów. Na talerzu pojawiły się bowiem przeróżne barwy: zielona, żółta, czerwona, biała i kremowa.

Sałatkę przygotowałam dla dwóch osób jako samodzielne lekkie danie, ale można także podzielić na 4 porcje, gdy sałatka ma być dodatkiem do obiadu.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na sałatkę z rukoli z fetą i marynowaną papryką i patisonami (2 duże porcje lub 4 mniejsze):

  • 200 g rukoli
  • 100 g sera feta
  • 1/2 słoika (150 g) konserwowych patisonów
  • 1/2 słoiczka marynowanej papryki (110 g) (u mnie grillowana marynowana)
  • 2 łyżki (10 g) migdałów w płatkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego


Jak przygotować sałatkę z rukoli z fetą, marynowaną papryką i patisonami:

Rukolę myjemy i osuszamy, najlepiej w wirówce do sałaty, wykładamy na dwa talerze lub półmiski, w wersji obiadowej możemy przygotować w misce.

Patisony kroimy w grubsze plastry, ok. 3-5 mm, paprykę na mniejsze kawałki, np. w kostkę, a fetę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę lub częściowo kruszymy.

Składniki układamy na rukoli.

Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów aż się lekko zrumienią, a następnie studzimy i posypujemy sałatkę.

W słoiczku łączymy oliwę z octem balsamicznym, doprawiając szczyptą soli i pieprzu; dokładnie wstrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji.

Dressingiem polewamy sałatkę i podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

Moja rada:

Sałatka z rukoli z fetą, marynowaną papryką i patisonami możemy również przygotować sobie do pracy na lunch.

W tym celu składniki sałatki przekładamy do zamykanego pojemnika, a dressing do osobnego, małego słoiczka lub pojemnika. Przed konsumpcją sałatkę polewamy dressingiem i podajemy.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 325 kcal (1 duża porcja)
białka (B): 16,0 g
tłuszcze (T): 22,9 g
węglowodany (W): 11,0 g    błonnik: 0,00 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy