Zapiekany makaron z serem mac and cheese
Postawiłam na pyszną klasykę, klasykę kuchni amerykańskiej – makaron z serem (macaroni and cheese).
Dzisiaj mac and cheese w wersji zapiekanej.
Ugotowany al dente makaron w kształcie kolanek lub małych krótkich rurek połączony z pysznym, kremowym sosem serowym, a na wierzchu chrupiąca posypka z panierki panko. Całość pysznie zapieczona.
Mówię Wam makaron smakuje wyśmienicie – środek delikatny i kremowy, a na wierzchu chrupka posypka.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie połączenia.
Musicie koniecznie wypróbować, tym bardziej, że danie jest bardzo proste w przygotowaniu i niezbyt praco- i czasochłonne, a na pewno syte i bardzo smaczne.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na zapiekany makaron z serem mac and cheese (4-6 porcji):
- 500 g makaronu kolanka
- 1 l mleka
- 75 g masła
- 75 g mąki pszennej
- 250 g sera cheddar (3 szkl. startego)
- 150 g sera gruyère (1,5 szkl.) lub innego żółtego sera (można użyć kilku rodzajów sera)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 – 3/4 szkl. panko
Jak przygotować zapiekany makaron z serem mac and cheese:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Sery ścieramy na dużych oczkach tarki, mieszamy razem. Odstawiamy na bok.
Przygotowujemy sos beszamelowy.
Do przygotowania sosu możemy zagotować mleko, ale nie jest to konieczne i można użyć zimnego lub w pokojowej temperaturze.
Masło przekładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy.
Dodajemy następnie mąkę i cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką – smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić!
Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa.
Wtedy zdejmujemy rondelek z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko, najlepiej partiami. Gdy wmieszamy porcję mleka dolewamy kolejną i tak do wykończenia mleka.
Stawiamy rondelek z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki, aksamitny sos.
Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do sosu beszamelowego dodajemy połowę mieszanki startych serów i mieszamy aż się rozpuszczą.
Do ugotowanego makaronu wlewamy mniej więcej połowę sosu serowego, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na wierzch wlewamy pozostały sos serowy i posypujemy resztą mieszanki serów.
Na suchą patelnię wsypujemy panierkę panko i często mieszając czekamy aż się zezłoci i stanie się bardziej chrupiąca.
Gotową posypką posypujemy wierzch zapiekanki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
Zapiekamy przez około 30 minut.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 234 kcal (100 g)
białka (B): 10,3 g
tłuszcze (T): 10,6 g
węglowodany (W): 23,9 g błonnik: 0,08 g
******
Udostępnij na:
Komentarze