Sałatka z sałatą lodową

Ostatnio bardzo mało mam czasu.

Poza pracą i obowiązkami jako rodzica i żony, na głowie mam generalny remont, który na szczęście dobiega końca, ale niestety zaniedbałam bloga. Do tego dochodzi stres związany z egzaminami gimnazjalnymi syna, na szczęście dzisiaj ostatni dzień.

Nie jest tak, że nie gotuję – gotuję, ale na zdjęcia brak czasu, a nawet jak zrobię, to brakuje czasu na obróbkę i wpis.

Dzisiaj szybka sałatka obiadowa, która powstała u mnie oczywiście z tego co było pod ręką.

Wyszła pycha sałatka, choć może nietypowe połączenie sałaty z marchewką – w tym przypadku bardzo słuszne i trafione.

Składniki na sałatkę z sałatą lodową:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • ok. 100 g pomidorków koktajlowych
  • ok. 100 g mini mozzarelli
  • 1/2 marchewki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 

dressing:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy – u mnie sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę z sałatą lodową:

Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki lub kroimy – to jedyny gatunek sałaty, który można kroić.

Dodajemy umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i mozzarellę, startą na dużych oczkach tarki marchewkę i posiekany szczypiorek.

Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, musztardę, oregano oraz sól i pieprz do smaku.

Słoiczek dokładnie zakręcamy i wstrząsamy aż powstanie gładka emulsja.

Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i podajemy.

Smacznego!  

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy