Sałatka z selerem naciowym, ananasem i prażonym słonecznikiem
Sałatka z selerem naciowym, ananasem i prażonym słonecznikiem to moja propozycja sałatki codziennej, ale moim zdaniem świetnie sprawdza się jako sałatka świąteczna.
Można ją podać do obiadu codziennego lub świątecznego. W towarzystwie sztuki mięsa będzie idealnym dodatkiem.
Sałatka z selerem naciowym to sałatka w lżejszej i zdrowszej wersji.
Jest pełna smaku, choć jest dość łagodna i delikatna, ale przyjemnie chrupiąca.
Można ją jeść samodzielnie z pieczywem lub podać jako dodatek do obiadu jak surówkę.
Bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu z kilku składników łatwo dostępnych.
Seler naciowy warto włączyć do diety z uwagi na jego niską zawartość węglowodanów (niski indeks glikemiczny).
Jest niskokaloryczny, bowiem na 100 g to zaledwie 13 kcal. Idealny zatem dla osób cierpiących na cukrzycę, insulinoodporność czy otyłość, osób będących na diecie redukcyjnej lub niskowęglowodanowej.
Poza tym seler naciowy poprawia perystaltykę jelit i trawienie za sprawą sporej zawartości błonnika. Pomaga przy usuwaniu toksyn z organizmu, poprawia przemianę materii.
Z uwagi na zawartość składników mineralnych, tj. potas, sód, wapń czy magnez oraz flawonoidów, przyczynia się do poprawy stanu skóry, włosów i paznokci, a także reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Wykazuje także działanie antyoksydacyjne i przeciwdziała w powstawaniu wolnych rodników, a więc działa odmładzająco.
Wspomaga układ sercowo-naczyniowy oraz nerki, poprzez działanie moczopędne niweluje obrzęki.
Jedzmy zatem seler naciowy na zdrowie, jedząc nie tylko łodygi na surowo, ale wykorzystując do przeróżnych potraw.
Zapraszam do przygotowania sałatki z selerem naciowym, ananasem i prażonym słonecznikiem.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na sałatkę z selerem naciowym, ananasem i prażonym słonecznikiem:
- 8 łodyg selera naciowego
- 1 puszka ananasa (ok. 340 g) w plastrach lub w kawałkach
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 szkl. słonecznika łuskanego
- 2 łyżki majonezu
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z selerem naciowym, ananasem i prażonym słonecznikiem:
Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w plastry (ok. 0,5 cm).
Kukurydzę odsączamy z zalewy na sicie.
Ananasa odsączamy z syropu i kroimy (o ile kupiliśmy w plastrach).
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnieć i lekko zbrązowieją.
Wszystkie wyżej przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Mieszamy całość i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i “przegryzienia” się składników.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 100 kcal (100 g)
białka (B): 2,9 g
tłuszcze (T): 6,0 g
węglowodany (W): 9,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze