Sałatka z wędzoną makrelą
Sałatki często goszczą na moim talerzu, zwłaszcza szybkie i dietetyczne, ale też takie które mają fajnie skomponowane makro i nasycą na dłużej.
Sałatki sprawdzają się idealnie na drugie śniadanie, lekki lunch czy kolację.
Można je także spokojnie zabrać w pudełku do szkoły czy pracy i zjeść ze smakiem. Oczywiście należy pamiętać, aby sos dodać dopiero przed zjedzeniem, aby sałatka nie zwiędła. Wystarczy sos przełożyć do małego pojemnika lub słoiczka.
Sałatka jest przygotowana w myśl zasady diety ketogenicznej, a więc diety białkowo-tłuszczowej z niską zawartością węglowodanów z warzyw.
Taka sałatka oczywiście nasyci nas na dłużej, bowiem białko i tłuszcze są dłużej trawione przez organizm.
Białko w sałatce pochodzi z ryby i jogurtu, tłuszcze z ryby i awokado 🥑, więc znajdują się tu zdrowe tłuszcze.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę z wędzoną makrelą (1 porcja):
- 100 miksu młodych listków (u mnie rukoli i szpinaku baby, bull’s blood i red chard) lub miksu sałat
- ok. 15 listków świeżej bazylii
- 100 g wędzonej makreli
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży ogórek gruntowy (80 g)
- 1/2 papryki czerwonej szpiczastej (80 g)
sos z awokado:
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1/4 awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- spora szczypta suszonego oregano
- 2 szczypty słodkiej wędzonej papryki
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować sałatkę z wędzoną makrelą:
Zaczynamy od przygotowania sosu do sałatki.
Do miseczki przedkładamy obrane awokado i rozgniatamy widelcem.
Następnie dodajemy jogurt, sok z cytryny, oregano, paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Do sałatki przygotowujemy duży talerz, ewentualnie szeroką, niewysoką miskę lub głęboki talerz.
Na talerzu układamy miks listków lub sałat, listki bazylii, pomidorki pokrojone na pół, ogórki pokrojone w grubsze plasterki, awokado i paprykę pokrojoną w plastry.
Wędzoną makrelą obieramy ze skóry, usuwamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu.
Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem i podajemy.
Przed podaniem mieszamy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 382 kcal
białka (B): 28,3 g
tłuszcze (T): 23,6 g
węglowodany (W): 14,7 g błonnik: 4,76 g
******
Udostępnij na:
Komentarze