Pita z falafelem


Pita z falafelem to propozycja domowego fast foodu.

Jeśli przygotowywaliście falafele z przepisu na falafel idealny to szukacie pewnie pomysłów na ich podanie.

Pomysłów na podanie tych małych kulek z ciecierzycy jest wiele, w zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Ja uwielbiam prostotę i stąd pomysł na podanie ich w chlebku pita z dodatkiem hummusu i świeżych warzyw.

Nie jest to fit danie, ale fast food ma to do siebie, że jest niestety kaloryczny, choć moja dzisiejsza propozycja jest w zdrowszej wersji i mam nadzieję, że się nie zrazicie i wypróbujcie.

W końcu każdemu należy się mały cheat meal. Oczywiście od czasu do czasu, a nie codziennie. Nie liczymy wtedy kalorii, bo jeść należy bez wyrzutów sumienia i mieć zdrowe relacje z jedzeniem, a to ważne, aby nie nabawić się zaburzeń żywieniowych.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na pitę z falafelem (1 porcja):

  • 1 chlebek pita
  • 4 falafele – z przepisu na falafel idealny
  • 2 łyżki hummusu
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • garść miksu ulubionych sałat
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 8 plastrów ogórka
  • 2 gałązki natki pietruszki


Jak przygotować pitę z falafelem:

Chlebek pita przekrawamy na pół, a następnie podgrzewamy, np. w opiekaczu lub tosterze.

Podgrzaną pitę rozchylamy i smarujemy w środku z obu stron hummusem, obkładamy mieszanką sałat i wkładamy po 2 kulki falafela.

Do środka pity dokładamy plastry ogórka i cebuli, dodajemy natkę pietruszki i polewamy pastą tahini.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy