Pita z falafelem
Pita z falafelem to propozycja domowego fast foodu.
Jeśli przygotowywaliście falafele z przepisu na falafel idealny to szukacie pewnie pomysłów na ich podanie.
Pomysłów na podanie tych małych kulek z ciecierzycy jest wiele, w zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Ja uwielbiam prostotę i stąd pomysł na podanie ich w chlebku pita z dodatkiem hummusu i świeżych warzyw.
Nie jest to fit danie, ale fast food ma to do siebie, że jest niestety kaloryczny, choć moja dzisiejsza propozycja jest w zdrowszej wersji i mam nadzieję, że się nie zrazicie i wypróbujcie.
W końcu każdemu należy się mały cheat meal. Oczywiście od czasu do czasu, a nie codziennie. Nie liczymy wtedy kalorii, bo jeść należy bez wyrzutów sumienia i mieć zdrowe relacje z jedzeniem, a to ważne, aby nie nabawić się zaburzeń żywieniowych.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pitę z falafelem (1 porcja):
- 1 chlebek pita
- 4 falafele – z przepisu na falafel idealny
- 2 łyżki hummusu
- 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
- garść miksu ulubionych sałat
- 2 plastry czerwonej cebuli
- 8 plastrów ogórka
- 2 gałązki natki pietruszki
Jak przygotować pitę z falafelem:
Chlebek pita przekrawamy na pół, a następnie podgrzewamy, np. w opiekaczu lub tosterze.
Podgrzaną pitę rozchylamy i smarujemy w środku z obu stron hummusem, obkładamy mieszanką sałat i wkładamy po 2 kulki falafela.
Do środka pity dokładamy plastry ogórka i cebuli, dodajemy natkę pietruszki i polewamy pastą tahini.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze