Deser śnieżna chmurka
Deser śnieżna chmurka to deser, który jest leciutki i puszysty jak chmurka, a do tego niskokaloryczny i o dużej zawartości białka.
Śnieżna chmurka to deser, który możemy że smakiem zajadać nawet podczas redukcji.
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale potrzebujemy kilku minut na ubicie masy na puch.
Do deseru użyłam koktajlu odżywczego z dodatkiem białka serwatkowego, który dostaniecie w marketach i dyskontach, np. w Biedronce (nie jest to reklama produktu, podaję dla ułatwienia przy zakupach).
Deser podałam z dodatkiem białej czekolady i czerwonej porzeczki, aczkolwiek można użyć innych owoców, np. borówek, jagód, malin, jeżyn, truskawek.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na deser śnieżna chmurka (4 porcje):
- 2 opakowania koktajlu odżywczego z białkiem serwatkowym o smaku mango-marakuja (Piątnica)
- 20 g (4 łyżeczki) erytrytolu
- 40 g (5 łyżek) śmietany w proszku Śnieżka
- 16 g (2 łyżki) żelatyny
- 100 ml wody
- 2 kostki (16 g) białej czekolady
- owoce, np. borówki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki
Jak przygotować deser śnieżna chmurka:
Zaczynamy od przygotowania żelatyny.
Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Po ok. 2-3 minutach dolewamy 50 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzony koktajl odżywczy przelewamy do wysokiego naczynia o pojemności przynajmniej 1,5 l.
Dodajemy erytrytol, śnieżkę i zaczynamy miksować, wlewając cieniutką strużką żelatynę.
Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 10 minut aż masa zwiększy kilkukrotnie swoją objętość i stanie się puszysta.
Gotową masę przekładamy do 4 pucharków lub miseczek o pojemności 350 ml.
Czekoladę siekamy, wlewamy ok. 1 łyżki wrzątku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy deser, polewając na kształt spirali.
Deser wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na około 2 godziny.
Gotowy deser dekorujemy ulubionymi, najlepiej sezonowymi owocami.
Ja udekorowałam deser czerwoną porzeczką, którą wcześniej wstawiłam do zamrażalnika.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 188 kcal (1 porcja)
białka (B): 17,4 g
tłuszcze (T): 5,1 g
węglowodany (W): 17,9 g błonnik: 0,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze