Sałatka z wędzonym łososiem, brzoskwiniami i sosem tysiąca wysp
Zapraszam na bardzo prostą do przygotowania, a jakże smaczną sałatkę z wędzonym łososiem i brzoskwiniami.
Połączenie może zaskakujące, ale naprawdę pyszne.
Sałatka idealna na lekką kolację czy lunch.
Polecam!
Składniki na sałatkę z wędzonym łososiem, brzoskwiniami i sosem tysiąca wysp:
- główka sałaty rzymskiej
- 100 g wędzonego łososia
- 1 duża brzoskwinia
- ogórek świeży
- kilka pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
sos tysiąca wysp:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z wędzonym łososiem, brzoskwiniami i sosem tysiąca wysp:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na półmisku.
Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestkę i kroimy na cienkie półplasterki i układamy na sałacie
Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.
Ogórka myjemy, obieramy, kroimy w słupki i dodajemy do sałatki.
Pomidorki koktajlowe myjemy i dodajemy do sałaty – można przekroić na pół.
Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy majonez, ketchup, sok z cytryny i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sosem polewamy sałatkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i brązowieć, studzimy i posypujemy nim całą sałatkę.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze