Sałatka z wędzonym łososiem, brzoskwiniami i sosem tysiąca wysp

Zapraszam na bardzo prostą do przygotowania, a jakże smaczną sałatkę z wędzonym łososiem i brzoskwiniami.

Połączenie może zaskakujące, ale naprawdę pyszne.

Sałatka idealna na lekką kolację czy lunch.

Polecam!


Składniki na sałatkę z wędzonym łososiem, brzoskwiniami i sosem tysiąca wysp:

  • główka sałaty rzymskiej
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 duża brzoskwinia
  • ogórek świeży
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

sos tysiąca wysp:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę z wędzonym łososiem, brzoskwiniami i sosem tysiąca wysp:

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na półmisku.

Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestkę i kroimy na cienkie półplasterki i układamy na sałacie

Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.

Ogórka myjemy, obieramy, kroimy w słupki i dodajemy do sałatki.

Pomidorki koktajlowe myjemy i dodajemy do sałaty – można przekroić na pół.

Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy majonez, ketchup, sok z cytryny i mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sosem polewamy sałatkę.

Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i brązowieć, studzimy i posypujemy nim całą sałatkę.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy