Zapiekanka makaronowa z rybą, cukinią i pomidorami
Jakiś czas temu otrzymałam makarony i postanowiłam smacznie je wykorzystać.
Powstała bardzo smaczna zapiekanka z makaronu z dodatkiem ryby, cukinii i pomidorków koktajlowych – powstała bardzo spontanicznie i z tego co miałam w lodówce, wtedy wychodzi zawsze najsmaczniej.
Danie idealnie sprawdzi się na obiad czy ciepłą kolację.
Bardzo prosta do przygotowania.
Składniki na zapiekankę makaronową z rybą, cukinią i pomidorkami (na 3-4 osoby):
- 250 g makaronu muszelki
- 3-4 filety z ryby morskiej
- 1 mała cukinia
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g sera żółtego
- pieprz cytrynowy
- sól morska
sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2,5 szkl. mleka
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Jak przygotować zapiekankę makaronową z rybą, cukinią i pomidorkami:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy.
Formę za zapiekania smarujemy olejem.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie łączymy z makaronem i przekładamy do formy do zapiekania.
Rybę posypujemy solą i pieprzem cytrynowym, układamy na makaronie.
Przygotowujemy beszamel: masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką – smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić!
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko.
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, wyłączamy gotowanie.
Dodajemy połowę startego żółtego sera i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Gotowy beszamel wylewamy na makaron z cukinią i rybą, posypujemy posiekanym koperkiem i układamy pomidorki koktajlowe.
Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 30 minut, na około 5-10 minut przed końcem pieczenia posypujemy resztą żółtego sera i chwilę zapiekamy aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze