Schab w sosie pieczarkowo-serowym

Dobry schab nigdy nie jest zły! Prawda?

Dzisiaj danie dla miłośników mięcha. Solidne plastry schabu zanurzone w sosie pieczarkowo-serowym rozsmakuje najbardziej wybredne podniebienia.

Zatem zapraszam wszystkich mięsożerców po przepis!


Składniki na schab w sosie pieczarkowo-serowym:

  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • 500 g pieczarek 
  • 100 g serka topionego (u mnie tylżycki)
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 łyżeczki masła
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • natka pietruszki


Jak przygotować schab w sosie pieczarkowo-serowym:

Schab kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką.

Plastry mięsa obtaczamy delikatnie w mące, strzepując nadmiar mąki i obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.

Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż się zeszkli.

Dodajemy posiekany czosnek, oregano i podlewamy wodą – około 1 szklanki, tak aby mięso było zanurzone.

Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle, a następnie dodajemy do mięsa z cebulą i całość dusimy przez około 30 minut.

Gdy mięso jest już miękkie dodajemy serek topiony, który najlepiej jest pokroić na mniejsze kawałki, a gdy się rozpuści wlewamy śmietankę i zagotowujemy.

Gotowe danie podajemy posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy