Schab w sosie pieczarkowo-serowym
Dobry schab nigdy nie jest zły! Prawda?
Dzisiaj danie dla miłośników mięcha. Solidne plastry schabu zanurzone w sosie pieczarkowo-serowym rozsmakuje najbardziej wybredne podniebienia.
Zatem zapraszam wszystkich mięsożerców po przepis!
Składniki na schab w sosie pieczarkowo-serowym:
- ok. 1 kg schabu bez kości
- 500 g pieczarek
- 100 g serka topionego (u mnie tylżycki)
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 2 łyżeczki masła
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- mąka do obtoczenia mięsa
- natka pietruszki
Jak przygotować schab w sosie pieczarkowo-serowym:
Schab kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką.
Plastry mięsa obtaczamy delikatnie w mące, strzepując nadmiar mąki i obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy posiekany czosnek, oregano i podlewamy wodą – około 1 szklanki, tak aby mięso było zanurzone.
Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle, a następnie dodajemy do mięsa z cebulą i całość dusimy przez około 30 minut.
Gdy mięso jest już miękkie dodajemy serek topiony, który najlepiej jest pokroić na mniejsze kawałki, a gdy się rozpuści wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
Gotowe danie podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze