Kurczak w mleczku kokosowym z curry
Lato, lato! No, gdzie jest to lato???
Niestety lato w tym roku nas nie rozpieszcza, więcej chłodnych i deszczowych dni, niż słoneczka i ciepełka. Trzeba wtedy się ratować i rozgrzewać ciepłą herbatą i rozgrzewającym, aromatycznym obiadem.
Przygotowałam kilka dni temu kurczaka w mleczku kokosowym z dodatkiem curry.
Danie to dość często gości u mnie na stole, czasami je modyfikuję, dodając jakieś dodatki.
Dzisiaj wersja podstawowa tego przepisu, ale na pewno jeszcze ukaże się inna wersja tej potrawy.
Potrawkę podałam w towarzystwie kaszy jaglanej z prażonymi płatkami migdałów, które wzbogacają danie o lekko orzechowy smak.
Wyszło pysznie! Kto reflektuje na taki obiad?
Składniki na kurczaka w mleczku kokosowym z curry (dla całej rodziny):
- 3-4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
- puszka mleczka kokosowego
- 1,5 dużej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta chili
- sól himalajska
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- pieprz czarny świeżo mielony
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Jak przygotować kurczaka w mleczku kokosowym z curry:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie.
Dodajemy pokrojonego w sporą kostkę kurczaka oraz curry, słodką paprykę, chili, sól i pieprz.
Przesmażamy całość, obtaczając kurczaka w mieszance przypraw, do czasu aż się zarumieni.
Następnie dodajemy posiekany czosnek, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny.
Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Gotowe danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie innymi użytymi przyprawami.
Podajemy posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze