Sernik jagodowy na zimno
Sezon jagodowy w pełni, co mnie bardzo cieszy!
Uwielbiam jagody w każdej postaci i w przeróżnych daniach.
Serniki, ciasta ucierane i kruche, naleśniki, placuszki, dżemy, konfitury i pierogi to mój letni jagodowy repertuar.
Sernik jagodowy na zimno to moja pierwsza w tym sezonie propozycja.
To mój stary przepis na sernik jagodowy, który nieco podrasowałam. Być może kojarzycie go ze starego bloga – bez spodu i galaretki.
Sernik jest super szybki i prosty w przygotowaniu, a do jego przygotowania użyłam żelatyny-fix deserowej, dzięki której mamy pewność, że żadne grudki nie powstaną w masie. Oczywiście można użyć zwykłej żelatyny, którą najpierw musimy namoczyć, aby spęczniała, a następnie rozpuścić, a przed wlaniem do masy zahartować ją.
Sernik przygotowałam na kruchym ciasteczkowym kakaowym spodzie, a na górę wylałam galaretkę jagodową ze świeżymi jagodami.
Sernik wyszedł mega jagodowy, pyszny, delikatny, jedwabisty i leciutki, wprost rozpływa się w ustach. A ten przepiękny fioletowy kolor, ciężko mu się oprzeć!
Oto przepis – szybki i prosty 🙂
Jest jednak wada tego sernika – szybko znika pomimo sporej ilości kalorii!!!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.
Składniki na sernik jagodowy na zimno:
spód ciasteczkowy:
- 250 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
masa serowa:
- 500 g twarogu 3 – krotnie mielonego lub z wiaderka
- 100 g cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g żelatyny + 50 ml wody lub 2 żelatyny – fix deserowe + 200 ml wrzącej wody + 100 ml zimnej wody
- 3 szkl. jagód
galaretka:
- 2 galaretki jagodowe – u mnie na 375 ml wody (2x 47 g)
- 1 szkl. jagód
Jak przygotować sernik jagodowy na zimno:
Zaczynamy od przygotowania spodu ciasteczkowego.
Masło roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Herbatniki miksujemy na pył, a następnie łączymy z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Okrągłą formę – tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód), boki smarujemy masłem – chyba, że nasza forma jest już podniszczona, to wtedy wycinamy z papieru do pieczenia paski szerokości i wysokości rantu formy i wykładamy na boki, sernik nie przejdzie smakiem blaszki.
Na dno formy wykładamy spód ciasteczkowy i wyrównujemy, dociskając do dna blaszki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
W tym czasie przystępujemy do przygotowania masy serowej.
Twaróg przekładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem.
Jagody myjemy, osuszamy i blendujemy na mus, ale nie musi być na super gładko, mogą pozostać kawałki jagód. Można jagody po prostu rozgnieść dobrze widelcem.
Do zmiksowanych jagód dodajemy sok z cytryny, a następnie wlewamy do twarogu i razem miksujemy.
Żelatynę-fix przygotowujemy wg opisu na opakowaniu – wodę zimną łączymy ze wrzątkiem, wsypujemy żelatynę-fix i krótko miksujemy. Odstawiamy na moment.
Jeżeli używamy zwykłej żelatyny, wówczas zalewamy ją zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy, np. wstawiając miseczkę z żelatyną do garnka z gorącą wodą lub w mikrofalówce.
Gotową żelatynę wlewamy cienką stróżką do masy serowo-jagodowej i miksujemy chwilę. Zwykłą żelatynę przed wlaniem do masy warto ją zahartować niewielką ilością masy serowej (do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy, mieszamy i dopiero wlewamy do reszty masy).
Bardzo dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem na sztywną masę, a następnie dodajemy do masy serowo-jagodowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Masę serowo-jagodową wlewamy na schłodzony ciasteczkowy spód i wstawiamy ponownie do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia masy.
Podczas, gdy masa serowa tężeje przystępujemy do przygotowania galaretki.
Obie galaretki dokładnie rozpuszczamy w 500 ml wody (a więc mniej niż w opisie na opakowaniu), odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki do lekkiego stężenia.
Gdy masa serowo-jagodowa już stężeje, a galaretka zaczyna tężeć, to na masę serową wsypujemy jagody i zalewamy tężejącą galaretkę.
Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Gotowy sernik przed podaniem dekorujemy wg własnego upodobania – ja udekorowałam świeżymi jagodami, małymi bezikami i bratkami.
Smacznego!
Sernik przechowujemy w lodówce.
moja rada:
- w upalne dni śmietanę kremówkę ubijamy w misce z zimną wodą i kostkami lodu, wtedy na pewno się ubije i nie zwarzy
- świeże jagody możemy zastąpić mrożonymi
******
kalorie (kcal): 461 kcal (1 porcja z 10 przy użyciu zwykłej żelatyny)
białka (B): 9,4 g
tłuszcze (T): 28,8 g
węglowodany (W): 42,0 g błonnik: 1,67 g
******
Udostępnij na:
Komentarze