Zapiekanka Ratatouille z mozzarellą
Zapiekanka Ratatouille z mozzarellą to zapiekanka inspirowana potrawą pod taką samą nazwą.
Użyłam warzyw typowych dla ratatouille, czyli bakłażana, cukinii oraz ziemniaków. Całość podana w prostym w przygotowaniu sosie z pomidorów.
Dodatkowo, aby nieco podbić smak i makro użyłam odtłuszczonej mozzarelli, co stanowi przysłowiową kropkę nad”i”.
Co tu dużo opowiadać, potrawa wyszła przepyszna.
Zapiekankę Ratatouille z mozzarellą można podać jako samodzielne danie lub jako główny składnik obiadu z kawałkiem mięsa lub jajkiem sadzonym.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.
Składniki na zapiekankę Ratatouille z mozzarellą (4 porcje):
- 400 g bakłażana (1 duża szt.)
- 300 g cukinii (1 nieduża szt.)
- 600 g ziemniaków (5-6 szt.)
- 150 g czerwonej cebuli (1,5 szt.)
- 2-3 ząbki czosnku
- 800 g pomidorów krojonych (2 puszki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek (40 g)
- 125 g mozzarelli light (1 opakowanie)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżeczki erytrytolu
Jak przygotować zapiekankę Ratatouille z mozzarellą:
Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanej patelni.
Gdy cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i smażymy kilka sekund.
Dodajemy siekane pomidory z puszki, zioła, erytrytol oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dusimy przez około 10-15 minut, aż się zredukuje nieco i zgęstnieje.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem.
W tym czasie przygotowujemy warzywa do zapiekanki.
Bakłażana kroimy w cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puścił sok.
Gdy bakłażan puści soki, płuczemy go pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cukinię kroimy w plasterki.
Ziemniaki cienko obieramy (młode ziemniaki można porządnie wyszorować szczoteczką), a następnie kroimy w plasterki.
Przystępujemy do złożenia zapiekanki.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3/4 sosu pomidorowego, a następnie układamy pionowo naprzemiennie warzywa, czyli bakłażana, cukinię i ziemniakami.
Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy gdzieniegdzie pomiędzy plastry warzyw.
Polewamy resztą sosu pomidorowego i posypujemy delikatnie ziołami.
Naczynie z zapiekanką przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aż warzywa ładnie się zapięcia, a mozzarella rozpuści.
Po upieczeniu odstawiamy na kratce na około 5-7 minut do lekkiego przestudzenia, a następnie podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 368 kcal (1 porcja)
białka (B): 14,0 g
tłuszcze (T): 12,7 g
węglowodany (W): 50,8 g błonnik: 5,72 g
******
Udostępnij na:
Komentarze